Een ongeval

Woensdagavond 5 september 2001 vertrekken Ramon Sijmons en Boris Krielen met de auto richting Oostenrijk. Plan is de noordwand van de Wildspitze te beklimmen, een ijswand van zo’n 55-60 graden.

Wildspitze noordwand

Wildspitze noordwand

De oefentocht donderdagmiddag boven het dorpje Vent verloopt zeer goed. Beide hebben geen enkel probleem met de hoogte en hun conditie is uitstekend. In de namiddag willen ze nog wat trainen op een daarvoor bestemde rots even naast het dorpje. Ramon en Boris klimmen beide enkele routes.

In één route liggen wat zand en dennenaalden op de rots. Daardoor glijdt de schoen van Boris weg en verliest hij grip op de rots. Hij valt 6 meter naar beneden en komt terecht op de onderliggende rotsblokken.

Resultaat zijn een lichte hersenschudding; een gat achter in het hoofd van 5 cm (8 hechtingen); verwondingen aan rechterbeen, knieen, heup en linkerhand; kneuzingen op de rug van nek tot middenrug. Dit ongeval heeft grote gevolgen voor de komende klimtochten. De Cho Oyu zal voor Boris zeker niet doorgaan. Of de andere geplande tochten nog doorgaan zal mede afhangen van het herstel.