Dutch Tilicho Peak Expedition 2002

In de periode van half oktober tot eind november 2002 zal een expeditie, bestaande uit 8 Nederlandse mannen als eerste Nederlanders een poging doen de Tilicho Peak te beklimmen in expeditiestijl.

Er zal tijdens de expeditie gebruik gemaakt worden van twee hoogtekampen en ondersteuning van klimsherpa’s. Naast de 8 expeditieleden zijn er momenteel een vijftal deelnemers die alleen de Dhaulagiriroute (aanlooproute) zullen lopen en niet zullen deelnemen aan de expeditie op de Tilicho Peak.

Tilicho Peak (7.134 meter) ligt ten noorden van de Annapurna 1, als onderdeel van de zogenoemde Grote Barrière. De Tilicho Peak wordt benaderd vanuit het noorden, met een aanlooproute vanuit Pokhara. Hierbij wordt als aanlooproute veelal gebruik gemaakt van de klassieke trekkingroute rondom de Annapurna, welke men naar keuze links- of rechtsom kan lopen.

Wij hebben gekozen voor een aanlooproute achter om de Dhaulagiri, waarbij we vanuit Pokhara en Beni in westelijke richting een route lopen die voldoende mogelijkheden en tijd biedt om te acclimatiseren. Als onderdeel van de acclimatisatie is de beklimming van de Dhampus Peak (6.011 m.) opgenomen in het programma. Tevens biedt deze tocht een zekere ruigheid en verlatenheid, die beiden van een bijzondere schoonheid moeten zijn en ons de gelegenheid bied te genieten van land en cultuur.