Göran Kropp dodelijk verongelukt

Op 1 oktober is Göran Kropp (35) verongelukt tijdens een beklimming van de Air Guitar, een sportklimroute op de Sunshine Wall in de Amerikaanse staat Washington.

Zijn vriend Erden Eruc was bij hem toen Kropp ruim twintig meter naar beneden viel. Bij die val braken alle zekeringen uit en sloeg Kropp met zijn hoofd tegen de rotsen. Eruc overleefde het ongeluk.

Göran Kropp werd wereldberoemd toen hij in 1996 vanuit Stockholm naar Nepal fietste, zonder dragers en extra zuurstof de top van de Mount Everest beklom en per fiets weer in Stockholm terugkeerde.

Dat leverde hem naast veel publiciteit en de titel ‘De dwaze Zweed’ ook zeer lovende woorden op van beroemde klimmers als Reinhold Messner, Jon Krakauer en Joe Simpson.

Kropp alleen roemen om zijn fietstocht naar Nepal zou hem echterzwaar tekort doen. Naast de Everest beklom de Zweed de Cho Oyu, de K2 (solo en zonder extra zuurstof), Broad Peak (solo in 17 uur naar de top en terug) en in de lente van ’97 stond hij samen met zijn vriendin Renate Chlumska op de 8.012 meter hoge Shisha Pangma. Over die beklimming zei hij later: ‘Dit was mijn laatste 8.000-er. Het geluk dat ik bij de beklimmingen van al die moeilijke bergen heb gehad is niet oneindig’.

Ondanks die uitspraak keerde hij in 1999 terug naar Nepal en beklom met vriendin Renate opnieuw de Everest.