Weblog Kurumdi 2003

Kurumdi schudt klimmers van zich af met slecht weer…

Ben net aangekomen in Osh. Bloedheet hier, nadat het in het gebied van Kurumdi dagenlang heetf gesneeuwd en gehageld. De top van Kurumdi zat er niet in, wel drie berg(jes) van iets boven de 4.000 meter.

Acclimatisatie begon goed met enkele lange dagtochten van ruim 8 uur. Ook het weer was lekker de eerste dagen. De eerste dag in kamp 1 werd er echter 5 dagen slecht weer voorspeld. Dat weer zijn we (de Oostenrijkers en ik) gaan uitzitten in basecamp. Bij de eerste weersverbetering zijn Andrey (gids uit Uzbekistan) en ik naar kamp 1 vertrokken en meteen daarna door naar kamp 2.

Kamp 2 ligt op 4120 meter meteen aan de gletsjer en het uitzicht op Kurumdi, Zarya Vostoka en alle andere 6.000-ders is er adembenemend. De eerste etappe naar kamp 3 werd halverwege afgebroken door een rigoreuze weersomslag. In een dikke mist en met onweer en bliksem moesten we onze weg terugzoeken over de brede en inmiddels helemaal witgesneeuwde gletsjer.

De volgende dag probeerden we het weer, maar ook toen werd onze poging afgebroken door slecht weer. Aangezien het weer slecht bleef zijn we terug gegaan naar BC. Daar vernamen we dat de Oostenrijkers hun poging afgebroken hadden omdat de ijscondities en weersomstandigheden op de graat tussen kamp 3 en 4 ongelooflijk slecht waren.

Na enkele dagen in BC heb ik nog een poging gedaan om naar kamp 1 te komen. Ondanks de white out, hevige sneeuwval en hagelbuien was het een gave dag, maar het was niet verantwoord verder te gaan.

Vervolgens bleek dat Asia Mountain had gepland het BC van Kurumdi de 16e (morgen dus) te verplaatsen naar Peak Lenin. Het is niet duidelijk waar ik in dat verhaal voor zou moeten komen. Dat is ook de reden dat ik nu in Osh zit. Ik heb net met de manager gesproken en de enige oplossing is om overmorgen naar het basiskamp van Peak Lenin te gaan en daar nog wat te klimmen. Het is echter veel te kort om Peak Lenin zelf te beklimmen, dus dat wordt iets van Peak Petrovsky of zo, een mooie berg van bijna 5.000 meter.

Een beetje een anticlimax, maar ik heb het gebied van Kurumdi goed kunnen bekijken en een goed beeld gekregen van de mogelijkheden daar. Bovendien volgt er toch nog wat aardig klimwerk in rots en ijs rond het BC van Peak Lenin. De gids Andrey zal overmorgen ook daar zijn en samen kunnen we dan nog enkele dagen wat gaan klimmen.

Woensdag 23 of donderdag 24 juli ben ik weer terug in Osh. Dan meer nieuws!