Weblog IJsland 2004

Ice-X team bereikt km 525 op IJsland!

Tot nu toe verloopt de tocht erg soepel. Sinds de start vanaf Kevlavik woensdag 11 februari hebben we gemiddeld 75 kilometer per dag kunnen afleggen, in totaal 525 km. Onmerkelijk, aangezien we uitgegaan waren van een gemiddelde van 40 km per dag over de hele tocht. Voor de resterende 270 km verwachten we nog 7 dagen nodig te hebben, aangezien hier de omstandigheden zwaarder zijn dan tot nu toe.

Vanaf Kevlavik hebben we een aantal keer zo harde wind mee gehad, dat we zonder te trappen met 45 km per uur vooruit gingen. Ook hielp de harde zuidenwind ons de eerste pas over, tussen Borgarnes en Laugarbakki. Alle IJslanders die we tegenkomen verklaren ons voor gek dat we in deze tijd van het jaar komen fietsen: “Het is winter, steenkoud en vorige week lag er nog 2 meter sneeuw!” Wij hebben echter nauwelijks sneeuw gezien, alleen maar hoog op de bergen, en ijs op de weg… nou, bij elkaar hoogstens 25 meter. Koud is het ook niet echt, meestal rond de 8 graden boven nul, eenmaal rond het vriespunt. Absurd warm voor deze tijd van het jaar.

Het was echter niet allemaal feest. De eerste dagen heeft het onvoorstelbaar hard geregend, zodat alles drijfnat en ijskoud was. Absurd harde wind tot 100 km/uur blies ons alle kanten op, zelf een aantal maal van de weg af. Eenmaal werd ik zo hard opzij geblazen door de wind, recht op een kleine afgrond af. Om de afgrond te vermijden liet ik me vallen in het grind. Ik kwam er met enkele flinke schaafwonden vanaf. Ramon zijn achterwiel loopt aan door een gebroken spaak en een slag. Ook de derailleurs van onze fietsen werken niet meer zo soepel.

Vandaag, dinsdag 17 gebruari, zijn we aangekomen in Akureyri. Vanochtend hadden we er een hard hoofd in of we wel zover zouden komen vandaag, aangezien er een sterke tegenwind was voorspeld. Na 15 km fietsen draaide de wind echter in onze richting en met gemak reden we de pas over, met 560 meter het hoogste punt van onze route op IJsland. Morgen hebben we een rustdag en gaan we per boot naar het eiland Grimsey, het enige punt van IJsland dat de poolcirkel raakt (66,33 graden noorderbreedte).

Donderdag 19 februari starten we met het zwaarste deel van de expeditie, het stuk naar Reykjahlid langs het schitterende meer Myvatn en daarna de 170 km grindwoestijn en de totale leegte van de hoogvlakte naar Egilsstadir. Als we daar slecht weer krijgen kan de tocht nog een heel spannend einde krijgen!