Weblog IJsland 2004

Km 625: het landschap van Tolkien

De afgelopen twee dagen heeft het team zich weer 100 km verplaatst van Akureyri naar Rekjahlid, de laatste plaats voor de 170 km lege hoogvlakte tot aan Egilsstadir. Het weer was wisselvallig, van zonnig met bijna geen wind tot een echte sneeuwstorm, de eerste tijdens de expeditie.

Vlak na Akureyri stond er een steile klim op het programma. “Door de tegenwind moesten we ook in de afdaling flink trappen om vooruit te komen. Nogal frustrerend als je in een afdaling niet boven de 10 km per uur komt“, aldus het team.

Tijdens de overnachting in de tent bij de spectaculaire 12 meter hoge waterval Godafoss (Goden waterval) zakte de tent opeens in. Een van de tentstokken was door de extreem harde wind op twee plaatsen gebroken. “Voor dergelijke voorvallen hebben we natuurlijk het nodige reserve materiaal bij ons, maar het vervangen van de gebroken stokdelen in de ijzige wind was een koude klus.

IMG_0662e IMG_0676e

Het laatste deel van de tweede dag voerde langs het sprookjeschtige meer Myvatn, dat omringd is door vulkanische kraters en lavabergen. Een landschap dat sagen en sprookjes uitstraalt en sterk doet denken aan films als In de ban van de Ring. Niet alleen werden de fietsers hier vrolijk begeleid door een onvermoeibare schaapshond, ook de eerste sneeuwstorm kwam hen begroeten. Tijdelijk was het zicht minder dan 10 meter, een voorproefje van de komende dagen.

Ze bereiden zich nu voor op de laatste 170 km. Dit deel van de route loopt over de onherbergzame hoogvlakte, waar het op dit moment rond de 14°C onder nul is en de windsnelheid ongeveer 50 km/h. Het zal het zwaarste deel van de tocht zijn, zonder mogelijkheid om ergens te schuilen.

Als alles volgens plan verloopt, zijn we dinsdagavond of woensdag in de loop van de dag in Egilsstadir. Veni, vidi, fietsie!