Weblog Everest 2004

Op weg naar het basiskamp!?

Vandaag – woensdag 18 augustus – is de laatste dag in Kathmandu. Donderdag vertrekken we per bus en truck richting grens van Tibet. 25 augustus moeten we aankomen in het basiskamp. Onderweg gaan we enkele dagen klimtochten maken om te wennen aan de hoogte. Er kan echter een gemene adder onder het gras zitten.

Gisteren hoorde we dat de Maoisten mogelijk van plan zijn vandaag de Kathmandu vallei af te sluiten met roadblocks. Dat zou betekenen dat alle verkeer platgelegd wordt. Vervoer naar Tibet over de weg is dan onmogelijk. Of de roadblocks doorgaan, wanneer ze precies beginnen en hoe lang dat gaat duren is nog niet bekend gemaakt.

Als dit rampscenario doorgaat, dan is ons enige alternatief om bij Everest te komen per vliegtuig naar Lhasa te gaan. Omdat alle cargo ook mee moet, zal dat extreem duur zijn en veel tijd in beslag nemen. Waarschijnlijk kan niet eens alles in 1 vlucht mee. Dan zijn we er nog lang niet. Vanaf Lhasa moeten we een helicopter regelen om ons naar het basiskamp te vliegen met alle cargo. Vervoer per truck vanaf Lhasa is vrijwel onmogelijk op dit moment van het jaar. We hopen natuurlijk dat we gewoon onze planning kunnen volgen. Dan kunnen we namelijk ook ons acclimatisatieschema aanhouden, het langzaam wennen aan de hoogte. Direct naar het basiskamp vliegen leidt 100% zeker tot verschijnselen van hoogteziekte en daarmee in het gunstigste geval tot grote vertraging. In het ergste geval verspelen we er onze topkansen volledig mee.

Op dit moment is in Kathmandu niets te merken van enige activiteit van de Maoisten. Ook niet van de bomaanslag in het Plaza hotel gisteren. Alles is als normaal: enorm chaotisch, benauwd warm, stoffig en modderig tegelijk, straten vol auto’s, fietsen en motors die allemaal om het hardst bellen en toeteren. Kortom geweldig.

Het blijkt dat de andere expedities die dezelfde route zouden klimmen als wij, niet bevestigd zijn. Naast ons team zijn er alleen 2 klimmers uit de Oekraine die Everest willen doen en een Zwitsers team die Lhakpa Ri willen beklimmen, een eenvoudige lagere berg naast Everest. Dit betekent dat we met ons eigen team de volledige route moeten voorzien van een spoor en touwen, een zware klus.

Het team is helemaal klaar voor vertrek. De sfeer is goed ondanks de onzekerheid die ons nu boven het hoofd hangt. Gelukkig werken we samen met zeer goede organisaties die hier perfect de weg weten, zowel de echte weg als de bureaucratische.

Ik verwacht de komende dagen tot we in het basiskamp zijn (25 augustus) geen nieuws meer te kunnen versturen. Wordt dus ook voor iedereen die de expeditie volgt een spannende week!

Greetz, Boris