Weblog Everest 2004

Dolle muizen en gevilde schapenkoppen

Sander heeft zijn was vanmorgen gedaan. Dat doe je hier op straat, waar een keer per dag een straal water uit de muur komt. Terwijl hij daar bezig was, kwam een vrouw naast hem een gevilde geitenkop wassen. Bloed, hersens en donkerbruine ogen werden eruit gespoeld. Welkom in Tibet! Goed verhaal ook, tijdens de lunch.

Zaterdag de 1e acclimatisatietocht. Ruby had nogal last van de hoogte en is na een paar uur lopen met Sander teruggekeerd. Werner, Marc, Mark en ik zijn doorgelopen tot 4.675 meter (1.000 meter boven Nyalam). De stevige wind blies spookachtige flarden wolken over de kam. Niet echt koud. Helaas weinig uitzicht.

Ik voelde me erg thuis in de wind en wolken. Kreeg het gevoel helemaal schoon te waaien. Geestelijk dan. Na de klim zijn we naar het badhuis gegaan midden in het dorp, waar je voor 10 yuan (1,10 euro) een warme douche kunt genieten, zodat ook het lichaam weer redelijk schoon was.

Afgelopen nacht werd ik wakker. Werner had het licht aangedaan en was aan het rommelen met plastic zakjes. ‘Er zit hier ergens een muis,‘ zei hij, ‘die zit aan mn spullen te knagen. Een muis.‘ Ik liet dat even op me inwerken. Een muis. OK. God wat ben ik moe. Verder ging er niets door me heen en ik viel weer als een blok in slaap. Hij heeft de muis – die later een rat bleek te zijn – niet kunnen vangen. Wel heeft hij alle gaten in de muur zorgvuldig dichtgestopt met krantenproppen. Knappe muis die ons nu nog stoort.

Vandaag – zondag – doen we het rustig aan. Ruby is al redelijk aan het herstellen. Hopelijk leidt de verplaatsing naar Tingri morgen niet tot problemen. Harry Kikstra, het zevende teamlid, vliegt vandaag vanuit Nederland naar Nepal toe. Helaas heeft hij in Pakistan een salmonella vergiftiging opgelopen, waarvoor hij antibiotica moet slikken. Geen lekkere start. We zien hem aanstaande vrijdag in het basiskamp.

Na de laatste nieuwsbrief stond het gastenboek vol berichten. Thnx voor de support, heel leuk om hier jullie reacties te kunnen lezen! Ga zo door 🙂

Greetz, Boris