Weblog Everest 2004

Laatste nieuws vanuit base camp

Ondanks communicatieproblemen met de laptop belt Boris af en toe met de satelliettelefoon vanuit Tibet. Hier een kort verslag van de gebeurtenissen in de afgelopen paar weken.

Ruim twee weken geleden is het team aangekomen in base camp (BC) van Mount Everest. BC ligt op 5.200 meter en het Nederlandse team is op dat moment de enige expeditie op de berg. Ze hebben de hele berg dus voor zichzelf. Helaas begon Boris kort na aankomst in BC last te krijgen van de hoogte. Omdat hij zich erg beroerd voelde heeft hij uiteindelijk, samen met de expeditiearts in Nederland, besloten om af te dalen. Hij is zo’n 1.000 meter afgedaald om rustiger te kunnen acclimatiseren. De rest van het team bleef in BC waar Harry Kikstra, de 7e teamgenoot, ondertussen ook gearriveerd was vanuit Pakistan.

Boris is vervolgens in 2 dagen weer teruggelopen naar BC en voelde zich weer een stuk beter. Eenmaal in BC bleek dat de rest van het team al was doorgegaan naar een tussenkamp (IC) op 5.800 meter. IC wordt gebruikt om de klim naar advanced base camp (ABC), welke op 6.400 meter ligt, in 2 dagen af te kunnen leggen. Marc S. was wel achtergebleven om Boris op te wachten. Ondertussen had Boris helaas zijn rug wat verrekt en kon nog daarom niet mee met Marc S. die de volgende dag ook naar IC vertrok.

Door zijn rug heeft Boris helaas niet meer kunnen aansluiten bij het team om de eerste klim naar IC en uiteindelijk naar ABC mee te maken. Het team is uiteindelijk bijna een week uit BC weggeweest. Dit was een lange week voor Boris. Naast het feit dat hij alleen in BC zat had hij ook geen communicatiemogelijkheden aangezien de satelliettelefoon mee de berg op was. De klim naar IC bleek erg zwaar met een moeilijke gletsjer oversteek. Na een paar dagen rust in IC is het team uiteindelijk veilig aangekomen in ABC op 6.400 meter. Men is daar een paar dagen gebleven en zijn vervolgens in 2 groepen weer afgedaald naar BC. De eerste groep kwam daar afgelopen zondag (5/9/04) aan en de overige teamleden op maandag. Op dat moment lag de groep een beetje uit elkaar. De meningen waren behoorlijk verdeeld over het feit dat Boris alleen in BC was achtergelaten en nog een aantal andere zaken die niet goed liepen. Volgens Boris is hier heftig over gepraat en is het gevoel in de groep hierna wel weer beter.

Het plan is nu om een paar dagen uit te rusten en vervolgens in twee groepen weer terug naar ABC te klimmen. Dit moet op deze manier omdat de inrichting van IC niet groot genoeg is voor alle teamleden tegelijkertijd. De eerste groep zal bestaan uit Boris en Marc S. die één nacht in IC zullen doorbrengen en vervolgens door zullen gaan naar ABC. De dag daarna zullen Ruby, Sander en Werner hetzelfde plan volgen. Harry en Mark T. zullen dan ook vertrekken maar gaan echter proberen om in één keer van BC naar ABC te klimmen. Dit zal voor hun een zware tocht worden van zo’n 10 uur.

In ABC bevindt zich ook de laptop. Het is nog niet duidelijk of Boris vanaf daar zelf berichten zal kunnen plaatsen aangezien het communicatieprobleem rond de laptop nog niet geheel is opgelost. Ice-X zal in ieder geval proberen om regelmatig tussentijdse berichtgevingen te plaatsen.