Weblog Everest 2004

Nederlandse Chomolungma Expeditie 2004 voortijdig gestaakt

De Nederlandse Chomolungma Expeditie 2004 is voortijdig gestaakt. 18 september 2004 heeft het team om veiligheidsredenen besloten de beklimming van Mount Everest af te breken. Het hoogst bereikte punt is 7.500 meter.

Voor aanvang van de expeditie zijn binnen het team de gevaren en risico’s besproken. Op basis daarvan zijn duidelijke veiligheidsnormen bepaald. Door de grote hoeveelheid sneeuw boven 6.600 meter, lawinegevaar en het door tekort aan touw niet kunnen aanleggen van een volledig vast touw, werden deze normen ver overschreden. De drie zeer ervaren Sherpa’s – bij de expeditie betrokken als gidsen en om de vaste touwen aan te leggen – verklaarden dat de situatie op de berg hierdoor uitzonderlijk gevaarlijk was.

Drie andere teams hadden hun expeditieplannen kort voor vertrek afgezegd. De Nederlanders waren daardoor de enige klimmers op de berg. Het aanleggen van een volledig vast touw was volgens de sherpa’s sowieso onmogelijk voor een klein team met slechts drie Sherpa’s. In het voorjaar zijn er tussen de 20 en 40 teams op de berg, elk met meerdere Sherpa’s. Het aanleggen is dan geen probleem.

De vier klimmers Werner de Jong, Harry Kikstra, Sander Arens en Boris Krielen en basecampmanager Ruby Arens verwachten +/- 1 oktober weer in Nederland te zijn. Marc Streefkerk en Mark Thijssen zijn al eerder naar Nederland vertrokken.

Kathmandu, Nepal