Heinrich Harrer overleden

Dalai Lama en Heinrich Harrer

Dalai Lama en Heinrich Harrer

De Oostenrijkse bergbeklimmer Heinrich Harrer is zaterdag op 93-jarige leeftijd overleden.

Harrer bedwong als eerste de noordwand van de berg Eiger in Zwitserland in 1938. Deze wand werd ook wel de ‘moordwand’ genoemd, omdat vele bergbeklimmers er de dood vonden.

Internationale bekendheid kreeg Harrer met zijn boek Zeven jaar in Tibet . Het boek werd in 1997 verfilmd met Brad Pitt in de hoofdrol. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat Harrer vast in een interneringskamp in India, waar hij Tibetaans, Hindi en Japans leerde.

Na verscheidene ontsnappingspogingen lukte het Harrer om met Peter Aufschnaiter naar Tibet te vluchten. Hier werd hij de vertrouweling van de Dalai Lama. Toen in 1950 de Chinese troepen Tibet binnenvielen vluchtten, velen onder wie ook Harrer.

In 1992 werd in zijn geboortedorp Hüttenberg een museum ter ere van Harrer geopend. Harrer wordt zaterdag 14 januari in Hüttenberg begraven.