Succesvolle expeditie Groenland

Philip de Roo, Joep Bovens en Eric Schlameisen

Philip de Roo, Joep Bovens en Eric Schlameisen

De Nederlanders Philip de Roo, Joep Bovens en Eric Schlameisen keerden 1 juni terug in Nederland na een succesvolle oversteek van de Groenlandse ijskap.

De expeditie dient als voorbereiding op een 2.500 kilometer lange Zuid-Noord doorsteek die volgend jaar zal plaatsvinden. Nu werd er 600 kilometer in 26 dagen afgelegd. Alle materialen waaronder ook vliegers en speciaal ontwikkelde biobrandstoffen werden getest.

Klimaatneutrale oversteek Groenland

De expeditie stelt zich tot doel Groenland klimaatneutraal over te steken. Dat gebeurt door de inzet van duurzame energiebronnen zoals zon, wind en biobrandstoffen. Bovendien heeft de expeditie onderzocht op welke wijze er een serieuze bijdrage kan worden geleverd aan klimaatonderzoek. De resultaten van een aantal metingen worden later dit jaar geëvalueerd.

Klimaatverandering

De aandacht voor klimaatverandering speelt bij de expeditieleden al geruime tijd. Eind 2000, op vijftienjarige leeftijd maakte Philip de Roo als Ranger van het Wereld Natuur Fonds al zijn eerste klimaatexpeditie. In opdracht van prins Willem Alexander deed hij toen verslag van hoe het de grootste zoetwatervoorraad van de wereld verging onder invloed van klimaatverandering.

De Groenlandse ijskap is de grootste zoetwatervoorraad van het Noordelijk halfrond en zal bij afsmelting substantieel bijdragen aan de stijging van de zeespiegel.