Tentoonstelling ALS HET IJS SMELT

Tentoonstelling ALS HET IJS SMELT“Als het ijs smelt” is de titel van de tentoonstelling over het leven op de Noordpool en de gevolgen van klimaatverandering in Museum Volkenkunde, Leiden.

Het klimaat verandert. Het ijs smelt. In de media wordt dagelijks gesproken over oorzaak en gevolg: hoe zal de wereld er over 50 jaar uitzien? Volkenkunde doet geen voorspellingen maar kijkt en luistert naar de direct betrokkenen. Groenland, Canada, Alaska, Lapland en Siberië. De bewoners van deze poolgebieden komen in speciaal voor de tentoonstelling gemaakte interviews uitgebreid aan het woord. Over hun land en hun cultuur, heden en verleden. Maar ook Nederland krijgt met het smeltende ijs te maken. Daarom gaat de tentoonstelling ook over Nederland. Wat betekent de mogelijke stijging van de zeespiegel voor ons?

De tentoonstelling begint met de geschiedenis van ijs en sneeuw: voorwerpen en filmbeelden maken de kou bijna voelbaar. In het pooltheater wordt ingezoomd op vijf plaatsen in het uitgestrekte noordpoolgebied.

De meest ingenieuze voorwerpen illustreren hoe de bewoners zich al eeuwenlang aanpassen aan de veranderende omgeving.

Door de hele tentoonstelling heen biedt een interactieve barometer de bezoeker de mogelijkheid om zijn of haar eigen positie te bepalen in het klimaatdebat en die tegen het standpunt van andere bezoekers af te zetten.

De tentoonstelling is te zien t/m 24 augustus 2008.