Oversteek Groenland met de wind als motor

Als oefening trokken ze vorig jaar in 26 dagen over Groenland, van de oost- naar de westkust. Nu is het grote werk begonnen: 2500 kilometer van zuid naar noord. Joep Bovens (32, projectmanager), Eric Schlameisen (38, softwareontwerper) en Philip de Roo (22, beroepsavonturier en parttime instructeur bij outdoorbedrijven) wagen het er nu echt op. 8 mei vertrokken ze voor twee maanden naar Groenland om daar te voet, met een slee van zo’n 120 kilo achter zich, de Groenlandse ijskap over te steken.

vlnr-philip-de-roo-joep-bovens-eric-schlameisen_verkleindEen groot verschil met andere poolexpedities is dat Joep, Eric en Philip zich niet per gecharterde helikopter laten afzetten op de ijskap. Ze worstelen zich vanaf de kustlijn naar boven met hun sledes (de min of meer rechte ijskap begint op zo’n 1200 meter boven zeeniveau) omdat ze de oversteek volledig klimaatneutraal willen maken. Pas bovenop de kap, kunnen ze gebruik maken van hun speciale vliegers, waarmee ze snelheden kunnen bereiken tot 45 kilometer per uur. Tenminste, als de wind goed staat. Op Groenland waait het in principe altijd vanuit het centrum naar de kust, door een permanent aanwezig hogedrukgebied boven land. Maar dat systeem was tijdens hun test-expeditie minder stabiel dan experts hadden verwacht, met flinke stormen als gevolg.

Eén ding staat vast: als de wind niet meewerkt, zal de expeditie moeten worden afgebroken. Ze kunnen voor maximaal twee maanden voedsel meenemen. Binnen die tijd redden ze het zonder de snelheid van de wind te benutten, zeker niet.

De drie expeditieleden zijn na de trainingstocht van vorig jaar goed voorbereid op noodsituaties: flinke storm, kapotte en bevroren skibindingen én een rug die het opeens volledig vertikte. Ze hebben ook ontdekt waar ze elkaar aanvullen: Philip de Roo, de jongste, heeft de meeste poolervaring. Hij was als ex-WNF-Ranger al op zijn vijftiende op de Zuidpool in het kader van WNF-Xpedition Cool. Deze Nederlandse jeugd-expeditie was erop gericht de gevolgen van klimaatverandering in kaart te brengen. Philip de Roo bracht destijds verslag uit aam kroonprins Willem Alexander. Eric Schlameisen is de perfectionist als het gaat om de technische uitrusting, en Joep Bovens kan afstand nemen, overzicht houden en de risico’s analyseren op basis van de expertise van de twee anderen.

Deze expeditie wordt een enorme krachtinspanning. Philip: “We eten ruim 5000 calorieën per dag, twee keer zoveel als normaal, maar zelfs dat is nopg niet genoeg: vorige keer waren we allemaal zo’n acht kilo afgevallen.” Dit keer neemt hetd rietal voor de tweemanden durende tocht ruim 52 kilo eten per persoon mee. Soep, noten, granenrepen en heel veel energierijke snacks.

Waar ze zich het meest op verheugen? Op dat eindeloze landschap op de ijskap: “Je raakt in een soort trance, zó betoverend is het.”

Voor meer informatie, en om te volgen hoe de expeditie verloopt: Als oefening trokken ze vorig jaar in 26 dagen over Groenland, van de oost- naar de westkust. Nu zijn ze klaar voor het grote werk: 2500 kilometer van zuid naar noord. Slechts weinigen lukte dat; veel van deze Groenlandexpedities moeten afgebroken worden. Ze zijn de eerste Nederlanders die het wagen, met vliegers aan hun sledes. Er is voor twee maanden eten: werkt de wind niet mee, dan halen ze hun einddoel niet.

Voor meer informatie, en om te volgen hoe de expeditie verloopt: Als oefening trokken ze vorig jaar in 26 dagen over Groenland, van de oost- naar de westkust. Nu zijn ze klaar voor het grote werk: 2500 kilometer van zuid naar noord. Slechts weinigen lukte dat; veel van deze Groenlandexpedities moeten afgebroken worden. Ze zijn de eerste Nederlanders die het wagen, met vliegers aan hun sledes. Er is voor twee maanden eten: werkt de wind niet mee, dan halen ze hun einddoel niet.

Ga naar de website voor meer informatie, en om te volgen hoe de expeditie verloopt.

Bezoek het filmcentrum om de afleveringen te bekijken.