WNF zet zich in voor Antarctica

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima brachten het afgelopen weekend een bezoek aan Antarctica. Zij bekeken daar onder meer de effecten van de opwarming van de aarde. Het Wereld Natuur Fonds doet op Antarctica onderzoek naar onder andere de gevolgen van een temperatuurstijging van 2 graden Celsius op de natuur.

Antarctica (ook wel de Zuidpool genoemd) heeft een oppervlakte van 13 miljoen km². Het continent is bedekt met een enorme ijslaag met zoetwater gletsjers die bijna vijf kilometer dik kunnen worden. Er komen een aantal bijzondere dieren voor in het gebied, zoals de keizerpinguïn, de ezelspinguïn, de blauwe vinvis en de bultrug.

Hoewel Antarctica het dunst bevolkte en minste vervuilde continent op aarde is, is klimaatverandering een grote bedreiging. Een deel van het continent, het Antarctisch Schiereiland, is een van de gebieden op aarde die het snelst opwarmt; vijf keer sneller dan gemiddeld. Op sommige plekken daar is er nu 40 procent minder zee-ijs dan 26 jaar geleden. Dit heeft grote gevolgen voor de ecosystemen. Zo zijn de aantallen Weddell-zeehonden en keizerpinguïns afgenomen.

Het WNF wil een van ’s werelds grootste, meest kwetsbare en meest ongerepte natuurregio’s behouden door klimaatverandering tegen te gaan en het ecosysteem weerbaarder te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Dat doet het WNF onder andere door zich in te zetten voor een duurzame krillvisserij. Krill, een garnaal-achtig beestje, staat aan de basis van de Antarctische voedselketen. Door deze visserij te verduurzamen blijft er genoeg over als voedsel voor onder andere walvissen. Ook wil het WNF het aantal beschermde zeegebieden rondom de Zuidpool verder uitbreiden om het ecosysteem te versterken, zodat die de effecten van klimaatverandering het hoofd kan bieden. Verder lobbyt het WNF bij internationale beleidsmakers om de wereldwijde uitstoot van broeikas te verminderen. Zo kan worden voorkomen dat het Antarctisch Schiereiland verder wordt aangetast door klimaatverandering.