International Broad Peak Expeditie 2009

Op 6 juni 2009 vertrekt NKBV-lid Eelco Jansen met een zelf samengesteld team naar Pakistan. Doel is om als niet-commerciële expeditie de 8.047 meter hoge Broad Peak te beklimmen zonder zuurstof en hoogtedragers.

Na 52 jaar zijn er nog maar 367 klimmers op de hoofdtop geweest waarvan nog geen enkele Nederlander. In 2006 stond Wilco van Rooijen, net als Wytze Rijke in 2001, op de voortop van de Broad Peak. In 2004 strandde NKBV voorzitter Frits Vrijlandt op ca. 7.300 meter. Frits maakte deel uit van een team met Rozemarijn Janssen, Menno Boermans en Bob de Kort.

Ronald Naar en Gerard van Sprangen deden in 1983 een poging. Een Limburgs team met Jos Smeets, Paul Lahaye, Francois Verhoeven en Nympha Stassen volgde met een poging in 1990.

Eelco Jansen, woonachtig in Zwitserland, heeft de International Broad Peak Expedition 2009 zelf opgezet. De expeditie, met 7 klimmers uit Duitsland en Zwitserland, vindt plaats van 19 juni tot en met 24 juli.

Op http://broadpeak09.blogspot.com zal in juni de beklimming semi-live te volgen zijn, van de voorbereidingen wordt nu al verslag gedaan.