Klimmer krijgt geen straf voor fataal ongeval

AMSTERDAM – De rechtbank in Amsterdam heeft de 26-jarige sportklimmer Jeroen van ’t H. dinsdag schuldig bevonden aan de dood van een 39-jarige vrouw op 13 mei vorig jaar.

Het slachtoffer viel van 12 meter hoogte van een klimmuur naar beneden in klimhal Tussen Hemel en Aarde in de hoofdstad. De rechter heeft Van ’t H. echter geen straf opgelegd.

Van ’t H. was het slachtoffer op de bewuste dag aan het zekeren terwijl zij aan het klimmen was. Toen zij de top van de muur had bereikt, liet ze zich naar beneden zakken.

Gordel

Haar klimpartner lette echter niet goed op en had het touw waaraan ze vastzat al losgekoppeld van zijn eigen gordel. De vrouw kwam daardoor ten val.

Volgens de rechtbank is Van ’t H. schuldig aan dood door schuld. Hij heeft volgens haar ”aanmerkelijk onachtzaam en nalatig gehandeld” en ”had moeten beseffen dat zijn handelen in de gegeven omstandigheden zeer ernstige gevolgen zou kunnen hebben.”

Klimpartner

De rechter is echter van oordeel dat het straffen van Van ’t H. geen doel dient. ”De verdachte zal de rest van zijn leven met het besef moeten leven dat door zijn toedoen zijn vaste klimpartner en goede vriendin van het leven is beroofd.”

Ook liet de rechtbank meewegen dat de klimmer zich zowel tegenover de politie als tegenover de familie van het slachtoffer zeer meewerkend heeft opgesteld.

Het Openbaar Ministerie (OM) had zes maanden voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van tachtig uur geëist.

In de war

Van ’t H. verklaarde tijdens de rechtszaak dat hij niet zeker weet waarom hij het touw had losgemaakt. Mogelijk was hij in de war omdat hij de hele tijd op zijn vriendin had gelet. Die was ook in de hal aan het klimmen. Ze was net klaar en liep naar de bar om iets te gaan drinken.

Volgens Van ’t H. dacht hij misschien dat hij haar had gezekerd en het touw nu kon loskoppelen.

Bron: Nu.nl