Mount Cameroon wordt beschermd gebied

Zeist – De natste berg van Afrika, vulkaan Mount Cameroon, is in Kameroen uitgeroepen tot nationaal park. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) stak hier veel tijd en energie in en noemt het nieuws ‘een goed begin van het Jaar van de Biodiversiteit’. De berg en omgeving zijn namelijk heel bijzonder. Het is de op één na natste plek op aarde. Je vindt er veel bosolifanten en bedreigde apensoorten. Daar komt nog een onverwacht pluspunt bij; het gebied is onmisbaar in de strijd tegen prostaatproblemen.

Mount-CameroonDe natuur in Kameroen staat onder grote druk. Bossen moeten wijken voor landbouwgrond of grootschalige bouwprojecten. Onverantwoorde houtkap en illegale jacht vieren er hoogtij.

Mount Cameroon ligt aan de Golf van Guinee in het westen van Kameroen en is met ruim vierduizend meter de hoogste berg van Centraal-Afrika. De temperatuur varieert van 4C op de top tot 32C in het dal. Bovendien is het, na de Indiase staat Meghalaya, de natste plek op aarde. Dat levert niet alleen unieke natuur op, maar ook is al het gebottelde drinkwater in Kameroen afkomstig van deze berg. Tot slot is de bodem, door de vulkaanuitbarstingen, bijzonder vruchtbaar. De vulkaan op Mount Cameroon is nog altijd actief. De laatste uitbarsting vond plaats in 1999.

Door zijn ligging aan de kust, de hoogte- en temperatuurverschillen en vulkaanuitbarstingen is de natuur in het nationaal park heef verschillend. Er is mangrovebos en moeras, maar ook oerwoud en bergweiden. Hierdoor telt het gebied bovendien uitzonderlijk veel verschillende plant- en diersoorten. Zo komen er relatief veel bosolifanten voor en een aantal bedreigde apensoorten, waaronder chimpansees. Er leven zelfs bijna 50 diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen. Sommigen danken hun naam aan de berg; zoals de vogelsoort Mount Cameroon frankolijn.

Het WNF bracht de afgelopen jaren het gebied en de bijzondere plant- en diersoorten in kaart. Daarnaast markeerde het de grenzen van het nationaal park en stemde die af met de overheid en de lokale bevolking. De natuurbeschermingsorganisatie verwacht dat het Nationaal Park Mount Cameroon, mede door zijn goede bereikbaarheid, een belangrijke trekpleister voor ecotoerisme wordt. Dat biedt ook kansen voor de lokale bevolking om geld te verdienen.