Wouter van Dijk en Jeroen Vels naar Denali

Wouter van Dijk en Jeroen Vels vertrekken op 15 mei naar Alaska om een poging te doen de Denali te beklimmen via de Cassin-graat. De route is slechts eenmaal eerder door Nederlanders beklommen.

Denali, Cassin route

Denali, Cassin route

Dit was met een expeditie in april/mei 1985 door E. van Nieuwkerk, G. de Lange en J. Pielage.

De 6.194 meter hoge Denali (ook Mount McKinley genoemd) is de hoogste berg van Noord Amerika en staat bekend als de koudste berg ter wereld. Beruchte poolstormen houden klimmers vaak dagenlang gevangen in hun tent.

Het weer is een geduchte tegenstander, maar ook de lengte van de aanloop en de route, de complexe logistiek, moeilijke terugtocht en de technische moeilijkheden mogen niet worden onderschat. De technische moeilijkheden bevinden zich zowel op rots als in sneeuw en ijs en de 2.438 meter hoge route wordt gewaardeerd als Alaska grade V, UIAA VI-, AI 4.

De klimmers hebben 4 weken om te acclimatiseren en hun beklimming in alpiene stijl te uit te voeren. Het mag duidelijk zijn dat beide klimmers alleen aan de beklimming beginnen als alle omstandigheden gunstig zijn.

De Cassin-graat is voor het eerst beklommen in 1961 door een team Italiaanse klimmers onder leiding van de legendarische Ricardo Cassin.

Voor acclimatisatie en inklimmen komen de volgende bergen in aanmerking: Mini Moonower, Kahiltna Queen en Mount Frances. Eventuele uitwijkmogelijkheden voor de Cassin-graat zouden de West Rib of de West Buttress zijn.

De voorbereidingen op de expeditie zijn te volgen op www.alaska2010.nl.

Deze expeditie wordt ondersteund door de NKBV.