14 x 8.000 door vrouw beklommen

Zuid-Koreaanse Oh Eun-Sun claimt als eerste vrouw ter wereld de 14 hoogste bergen op aarde te heben beklommen. Op tv was live te zien hoe ze een vlag in de sneeuw plantte op de top van de Annapurna in Nepal.

Annapurna, 8.091 meter

Dertien jaar geleden beklom ze de eerste top van de 14 hoogste bergen ter wereld, de 8035 m. hoge Gasherbrum II, ook wel de K4 genoemd. Oh heeft klimmen wel eens beschreven als “een soort verslaving” en haar lot.

De Zuid-Koreaanse werd op de hielen gezeten door de 36-jarige Spaanse Edurne Pasaban, die de berg Shisha Pangma in de Himalaya nog moet beklimmen om tot veertien te komen. Groot verschil tussen deze twee klimsters is dat Edurna volledig volgens The Mountain Code klimt. Belangrijk hierbij is de klimstijl. Ze bedwingt de bergen met een klein team, zonder sherpa’s en vaste touwen en zonder gebruik van zuurstofflessen. Oh hecht minder waarde aan de klimstijl en is vaak onderweg met grote teams met een aantal sherpa’s en gebruikt extra zuurstof.

Slechts achttien personen hebben de veertien achtduizenders tot dusver beklommen sinds de Italiaan Reinhold Messner dit in 1986 als eerste volbracht.

Er was geen onmiddellijke reactie van de Nepalese regering over Oh’s prestatie en het is nog onduidelijk of haar plaats zal worden erkend door klimmers historici.

Klimmers historicus Elizabeth Hawley zegt dat Oh’s beklimming in 2009 van de derde ’s werelds hoogste berg ,Kanchenjunga, in twijfel wordt genomen. Op de foto die Oh maakte op de top stonden haar voeten op de rots en niet in de sneeuw. Topfoto’s van andere beklimmingen in hetzelfde seizoen van het jaar laten duidelijk zien dat er altijd sneeuw ligt.