WNF blij met uitstel boringen Noordpool

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is blij met de beslissing van president Obama dat er komend half jaar geen begin mag worden gemaakt met exploratieboringen naar olie voor de kust van de staat Alaska.

Noordpool

Noordpool

De beslissing kwam mede tot stand na een grote actie van WNF-donateurs en sympatisanten in de VS. Ze stuurden massaal emails naar het Witte Huis om de president te wijzen op de risico’s van boringen op de Noordpool.

Aanvankelijk wilde Shell op 1 juli hiermee beginnen, maar dat is dus voorlopig van de baan. “De Noordpool is de grootste, aaneengesloten wildernis op aarde, maar tegelijkertijd ook heel erg kwetsbaar. Onder de huidige omstandigheden en met de huidige techniek zijn de risico’s onverantwoord groot”, aldus Carel Drijver, hoofd programma Oceanen en Kusten. “We kunnen ervan uitgaan dat de schade aan de natuur enorm is door de olieramp in de Golf van Mexico. Maar een vergelijkbare ramp op de Noordpool zou echt desastreus zijn, omdat het ecosysteem veel fragieler is door de korte voedselketen van slechts vier stappen: van plankton naar krill, vissen, zeezoogdieren tot aan ijsberen, die aan top van de voedselketen staan. Er is maar weinig alternatief voor deze dieren, als er iets in de voedselketen verandert”, aldus Drijver.

Komt nog bij dat het opruimen van olie na ongelukken op zee op de Noordpool bijna onmogelijk is vanwege de extreem lage temperaturen en het aanwezige ijs. WNF presenteerde hierover in 2008 het rapport “Oil Spill Response Challenge in Arctic Waters”.

  • Zo kan de apparatuur waarmee de olie moet worden opgeruimd bevriezen.
  • Er is gebrekkig zicht en gebrek aan daglicht.
  • Luchtsteun met helikopters is moeilijk vanwege de harde wind.
  • Olie die onder het ijs ligt, is onbereikbaar.
  • Schoonmaakacties zijn bovendien bijzonder riskant voor betrokken mensen.

Het besluit van Obama kwam op het moment dat oliemaatschappij BP er in leek te slagen om het olielek bij boorplatform Deep Horizon in de Golf van Mexico definitief te dichten. WNF is blij dat het er naar uitziet dat de lekkage nu eindelijk stopt, maar inmiddels is de olieramp qua hoeveelheid gelekte olie al wel de grootste uit de geschiedenis geworden. Nog groter dan de ramp met de tanker Exxon Valdez bij Alaska in 1989. “De gevolgen van die ramp zijn nog steeds zichtbaar, langs de kust tussen de stenen wordt nog steeds olie gevonden. Je moet er toch niet aan denken dat er weer zoiets bij Alaska gebeurt”, aldus Drijver.

Intussen is nog steeds onduidelijk wat de werkelijke schade aan natuur en milieu in de Golf van Mexico is. Maar dat er nauwelijks vogels aanspoelen betekent niet dat het wel meevalt, aldus Drijver. “De olievlek drijft een eind uit de kust. Op zee worden veel dieren aangetast door de olie, gaan dood, en zakken naar de bodem. Niemand ziet het, maar het gebeurt wel. Ook haaien en walvisachtige worden zo slachtoffer. Maar ook plakton, kleine visjes en garnalen, die voedsel zijn voor grotere dieren”.