Boris Krielen terug uit de Hoge Atlas

De reis naar de Hoge Atlas in Marokko was een groot succes. Boris: “De sneeuwcondities waren goed. Ik heb 8 toppen beklommen, waaronder alle beoogde 4.000-ers, en schitterende routes gedaan.”

De dag na aankomst in Marrakech reisde Boris direct door naar Imlil, een dorp aan de rand van de Hoge Atlas op 1.740 meter hoogte. Na een acclimatisatietocht  op een berg naast het dorp vertrok hij naar de hut ‘Les Mouflons de Toubkal’ op 3.200 meter. Op 2.400 meter begon de sneeuw. Vanaf de hut maakte hij in vier dagen vier tochten naar omliggende bergen.

Tocht 1 – Biguinoussene

De eerste dag beklom hij de Biguinoussene, de eerste 4.000-er, via een steil couloir naar de pas Tizi n’Tadat en de noordgraat van de Biguinoussene. “Er lag een dik pak poedersneeuw in het couloir waar ik af en toe heupdiep in wegzakte”, aldus Boris.


Biguinoussene (4.002m)

Op de top van de Biguinoussene (4.002m)

Jbel Toubkal (4.167m)

Jbel Toubkal (4.167m)


Tocht 2 – Jbel Toubkal

De tweede dag stond de hoogste top op het programma, de traverse over Jbel Toubkal, met 4.167 meter de hoogste berg van Noord-Afrika. De route verliep via de minder vaak beklommen noord cwm – waar hij ook nog de Tibherine beklom – en de noordgraat van Toubkal. De afdaling ging door de zuid cwm, de veelgebruikte normaalroute.

Tocht 3 – Akioud

De derde dag was voor de Akioud, ook een 4.000-er. “De sneeuw was bijna overal nog hard. Ik was in no time op de top. Daar vond ik een rots in de vorm van een kuipstoeltje. Ik heb daar bijna 2 uur gezeten, met Pink Floyd muziek op m’n telefoon, genietend van het uitzicht. Er was niemand anders op de top die dag. Magische momenten!”


Akioud (4.030m)

Akioud (4.030m)

Hoge Atlas

Uitzicht vanaf Toubcal West op Ouanoukrim Timesguida (links), Ouanoukrim Ras (midden) en Akioud (rechts)


Tocht 4 – Afella’s & Tazaghart Plateau

De vierde en laatste dag was bestemd voor een ongebruikelijke en zeer lange tocht naar de twee toppen van Afella en het Tazaghart Plateau. Het begon met een lange klim naar de Clochetons Breche. Daarna volgde een lange traverse door steile diepe sneeuw over de zuidwand van de Afella’s. Na deze twee toppen beklom hij ook nog het Tazaghart Plateau.


Afella (4.043m) en Afella Norte (4.040m)

Afella (4.043m) en Afella Norte (4.040m)

Tazaghart Plateau (3.984m)

Tazaghart Plateau (3.984m)


“Het was al laat, maar volgens mijn planning kon ik het halen en nog net vóór het donker terug zijn in de hut. Het was fascinerend om op het plateau te staan, een gigantische vlakte. Omdat het nog een heel eind klimmen was terug naar de hut ben ik er niet lang gebleven. Ik ga er zeker naar terug om het gebied verder te verkennen.”

Overzicht van de beklommen bergen

  1. Aourirt n’Ouassif (2.724m)
  2. Biguinoussene (4.002m)
  3. Tibherine (3.887m)
  4. Jbel Toubkal (4.167m)
  5. Akioud (4.030m)
  6. Afella (4.043m)
  7. Afella Norte (4.040m)
  8. Tazaghart Plateau (3.984m)

Meer informatie