Ronald Naar op 22 mei 2012 overleden

Ronald Naar is op 22 mei 2012 overleden tijdens de beklimming van de Cho Oyu (8.201m). Naar maakte deel uit van de Nederlandse HT Cho Oyu Expeditie 2011. Door de barre weersomstandigheden moest het team een dag eerder hun toppoging staken. Tijdens zijn afdeling van kamp 3 naar kamp 1 is Ronald Naar onwel geworden en overleden.

Ronald Naar

Ronald Naar

Op zondag 22 mei 2012 is Nederlands meest bekende alpinist Ronald Naar in de afdaling van de 8.201 meter hoge Cho Oyu overleden. Ronald Naar heeft zijn leven gewijd aan de bergsport. In de jaren ’70 klom hij op jonge leeftijd, als eerste Nederlander, zeer moeilijke alpiene routes op o.a. de Eiger Noorwand, Grandes Jorasses en Matterhorn Noordwand. Daarna heeft hij zich gericht op hoogste toppen ter wereld.

Zijn lijst van beklimmingen is enorm. Hij heeft alle Zwitserse vierduizenders beklommen en de hoogste toppen van ieder continent (de beroemde 7 summits). Hij leidde de eerste Nederlandse expedities naar de beruchte K2 en Nanga Parbat waarbij hij op beide toppen stond. De laatste jaren heeft hij vooral geklommen en geskied op zeer afgelegen plekken in Groenland, Suriname, Tibet, de Karakoram en Bhutan.

Ronald was veeleisend voor zijn omgeving, had een uitgesproken mening, maar altijd vanuit zijn passie voor de bergen. Hij schreef vele bergsportboeken en werkte als freelance fotograaf en schrijver voor verschillende buitensport-tijdschriften.

Ronald Naar was een markant persoon en een icoon van de bergsport. Hij was wegbereider voor het Nederlands Alpinisme en Expeditieklimmen. Ronald is 56 jaar geworden. Wij wensen zijn vrouw Tilleke en twee zonen Victor en Boris alle sterkte toe met het verwerken van dit verlies.

In overleg met de familie van Ronald Naar is besloten om een condoleanceregister te openen op nkbv.nl.