12 Toppen van NL in 24 uur

Succes!

Ramon Sijmons en Boris Krielen hebben in het weekend van 4 en 5 juni 2011 hun 24-uurs race 12 Toppen van Nederland succesvol afgerond. In 23 uur en 34 minuten bereikten ze van elke provincie het hoogste punt.

De race tegen de klok startte zaterdag 4 juni 2011 om 05:26 uur in Katwijk aan Zee in Zuid-Holland. 23 uur en 34 minuten later, om klokslag 05:00 uur zondagochtend, bereikten we de finish in Groot-Valkenisse in Zeeland. Tussen de toppen verplaatsten we ons per auto en veerboot. Ongeveer de laatste km van elk punt hebben we hardlopend afgelegd en hebben zo dus ook nog een halve marathon gelopen.


1. Vlaggeduin - Zuid-Holland

1. Vlaggeduin –
Zuid-Holland

2. Schoorlse Nok - Noord-Holland

2. Schoorlse Nok –
Noord-Holland

3. Vuurboetsduin - Friesland

3. Vuurboetsduin –
Friesland

4. Bult van Urk - Flevoland

4. Bult van Urk –
Flevoland

5. VAM-berg - Drenthe

5. VAM-berg –
Drenthe

6. Hasseberg - Groningen

6. Hasseberg –
Groningen

7. Tankenberg - Overijssel

7. Tankenberg –
Overijssel

8. Rozendaalse Veld - Gelderland

8. Rozendaalse Veld – Gelderland

9. Amerongse Berg - Utrecht

9. Amerongse Berg –
Utrecht

10. Gulbergen - Noord-Brabant

10. Gulbergen –
Noord-Brabant

11. Vaalserberg - Limburg

11. Vaalserberg –
Limburg

12. Groot-Valkenisse - Zeeland

12. Groot-Valkenisse –
Zeeland


Meest kritieke punt was het Vuurboetsduin in de provincie Friesland. Dit punt ligt namelijk op het eiland Vlieland. De overtocht heen en terug alleen al kostte 3 uur en we moeten ook nog eens een uur wachten op de terugtocht. We hebben dit punt aan het begin van de dag gepland, zodat we zeker op tijd bij de boot zouden zijn. We moesten de boot van 09:00 uur hebben, anders haalden we het zeker niet in 24 uur.

Het ging niet altijd even makkelijk. Veel punten worden verrassend genoeg niet of nauwelijks aangegeven. Op de Hasseberg probeerde een groep bokken de weg te versperren, maar liet ons uiteindelijk toch door. De brandtoren op het Rozendaalse Veld was een tijd lang compleet onvindbaar. We stonden opeens op de Posberg, kilometers de verkeerde kant op.

Vooral de toppen die in het donker beklommen moesten worden waren een uitdaging. De Amerongse berg werd op de valreep in het laatste restje schemerlicht bereikt dankzij aanwijzingen van enkele mensen in een nabijgelegen restaurant. De top van de Gulbergen werd verlicht door bliksem aan de horizon, wat het extra surrealistisch maakte. Toen we de duinen bij Groot-Valkenisse opliepen was het gelukkig al weer licht aan het worden.

12 Toppen van Nederland – Ice-X lijst

# Berg Gebied Hoogte Tijd
Start 05:26
A Vlaggeduin Provincie Zuid-Holland 37m 05:34
B Schoorlse Nok Provincie Noord-Holland 57m 06:48
C Vuurboetsduin Provincie Friesland 45m 11:03
D De bult van Urk Provincie Flevoland 8m 14:42
E VAM-berg Provincie Drenthe 56m 16:20
F Hasseberg Provincie Groningen 14m 17:58
G Tankenberg Provincie Overijssel 85m 19:14
H Rozendaalse veld Provincie Gelderland 110m 21:20
I Amerongse berg Provincie Utrecht 69m 22:35
J Gulbergen Provincie Noord- Brabant 75m 00:15
K De Vaalserberg Provincie Limburg 321m 01:53
L Groot-Valkenisse Provincie Zeeland 49m 04:49
Finish 05:00

Discussie

Er is op het web behoorlijk wat discussie te vinden over wat nu exact het hoogste punt is van de provincie. Ook wijzigen de punten soms, doordat bijvoorbeeld een oude vuilnisbelt wordt omgevormd tot park en door ophoging het hoogste punt wordt. Ice-X heeft uit de diverse lijsten zelf bovenstaande lijst gefilterd en heeft die aangehouden voor de 24-uurs race.