Arctic Bike 2015

Arctic Bike 2015

7.200 km per MTB naar de Noordkaap + 4 Toppen van Europa

10 januari 2015 ging Boris Krielen op weg voor de tocht-der-tochten door Scandinavië. Tijdens de koudste en donkerste tijd van het jaar wilde hij 7.200 km fietsen van Nederland naar de Noordkaap in Noorwegen, en terug.

Thursday 5 February 2015 – Sundsvall, Sweden

“Unfortunately after 2000 km I have to pause my solo winter MTB expedition until further notice. Though the whole trip hasn’t been particularly easy, the last few days were tough beyond belief. Seems I crossed some line there. My mind wants to push on but my body unplugged itself from the system. A mix of over exhaustion and flu. It’ll take some time to recover. I’m flying back home on Friday, but I’ll leave most of the gear here in Sundsvall. If I recover quickly I can return and continue where I left off.”

Route

Boris zal starten met fietsen in Den Haag in Nederland, het noordelijkste punt van de route bereiken op de Noordkaap, en terugkeren naar Den Haag. Op weg naar het noorden zal hij door Zweden en Finland rijden. Op de terugweg fietst hij door Noorwegen.

Route van Arctic Bike 2015

Route van Arctic Bike 2015

High Points

Extra uitdagingen zijn toegevoegd in de vorm van het beklimmen van de hoogste punten van Denemarken (Møllehøj 171m), Noorwegen (Galdhøpiggen 2.469m), Zweden (Kebnekaise 2.113m) en Finland (Halti 1.328m). Terwijl Møllehøj nauwelijks meer is dan een hobbel in de weg, is voor de andere 3 een flinke omweg nodig en zelfs dagen te voet op sneeuwschoenen om ze te bereiken en te beklimmen.

Logistics

De grootste afstand wordt afgelegd per MTB, een BULLS Copperhead 3, speciaal geprepareerd door Kester2Wielers in Wateringen / Den Haag. Korte stukken van de route worden te voet afgelegd, om de hoogste punten te bereiken en te beklimmen. Open water wordt per ferry overgestoken en tot een minimum beperkt.

De MTB wordt voorzien van een aanhanger om alle noodzakelijke fiets- klim- en kampeeruitrusting te vervoeren. De meeste nachten worden buiten doorgebracht in een tent. Maaltijden worden bereid op een brander. Voedsel wordt grotendeels lokaal gekocht.

Regelmatig – ongeveer 1x per 10 dagen – is een indoor stop gepland om te douchen, kleding te wassen, en batterijen op te laden. Deze stops zijn ook ideale gelegenheden om interviews te geven en om updates op social media te posten.

Diverse Scandic Hotels in Zweden en Noorwegen hebben mij een overnachting aangeboden. Uit voorgaande expedities in het Arctisch gebied is gebleken dat dergelijke indoor stops cruciaal zijn om het moraal hoog te houden.

Sponsors

Extreme prestaties stellen zware eisen aan kennis, materiaal en voorbereiding. Voor Arctic Bike 2015 kan ik rekenen op de support van…