Bolivia 2001

6 x 6.000 in Bolivia

2 mensen, 4 weken, 6 bergen, totale hoogte 37.998 meter. Die uitdaging wilden Ramon en Boris aangaan. Geen enkele expeditie verloopt precies zoals die is gepland. Maar deze werd een absurde verzameling van ongelooflijke samenloop van negatieve omstandigheden en een bizarre hoeveelheid tegenslag.

“Uitdaging wordt uitputtingsslag”

Boeren die de bergwegen met geweld blokkeren, afgebroken toppogingen door plotseling toeslaande ziekte, koorts, keelinfecties en onophoudelijke hoestbuien, nachtrust verstorende zandstormen, 100 km/h wind op 150 meter van de top… en nog veel meer!

Boris (links) en Ramon in de tent op de Huayna Potosi

Boris (links) en Ramon in de tent op 5.400m hoogte op de Huayna Potosi

Gedachten voor vertrek

“Het is nu woensdagavond 4 juli kwart voor twaalf. Om onbekende redenen zijn er op het laatste moment altijd nog een hoop zaken te regelen, hoe vroeg je ook met de voorbereidingen begint. In de kamer staan vier bakken vol met materiaal en een rugzak. Ruim 34 kilo bij elkaar. Alles lijkt klaar te zijn. Toch is er zo’n gevoel van… ben ik echt niets vergeten? Ik zeg altijd dat het niet de vraag is of je iets vergeten bent, maar of wat je vergeten bent belangrijk was. We zullen het snel weten.”

“Onze vlucht is een dag voor vertrek aangepast, zodat we 3 uur later vertrekken en 12 uur later aankomen in Santa Cruz de Bolivia. Dat is dus om 01.00 uur ’s nachts! Heel vervelend. Maar dat soort dingen gebeuren gewoon. Een expeditie verloopt nooit helemaal zoals je die plant. Het weer is in elk geval uitstekend. ’s Nachts op 3.500 meter een graad of 7 onder nul en overdag ongeveer 25 graden. Dat is een mooi vooruitzicht. We zijn er klaar voor en hebben ongelooflijk veel zin om te gaan klimmen!”

Sponsors

Extreme prestaties stellen zware eisen aan kennis, materiaal en voorbereiding.
Ice-X kan rekenen op support van…