Expeditie, bergen, routes

Bolivia 2001

Bolivia ligt midden in Zuid Amerika. Het westelijke deel ligt in het Andesgebergte en hier grenst dan ook de ene bergketen aan de andere. Dit gebied wordt wel de nieuwe Himalaya genoemd. In het zuiden zijn veel vulkanen te vinden, met hun kenmerkende kegelvorm. De Sajama is zo’n vulkaan en met 6.549 meter ook de hoogste top van Bolivia.

In het noorden rond La Paz is de schitterende bergketen Cordillera Royal te vinden, met veel hoge toppen, steile wanden en messcherpe sneeuw- en ijsgraten. Behalve de Sajama liggen alle bergen die wij willen gaan beklimmen in deze Cordillera Royal, de koningsbergketen.

Planning

Wij (Ramon en Boris) vertrekken 5 juli naar Bolivia. Na 18 uur vliegen in drie etappes zijn we 6 juli vroeg in de middag in Bolivia. We vliegen niet naar het op 4000 meter gelegen La Paz. Daar bestaat namelijk de kans dat je direct na de landing al last krijgt van hoogteziekte! We stoppen daarom in Santa Cruz, dat verder naar het oosten ligt en veel lager. Van daaruit zullen we eerst richting Sajama reizen. Deze relatief eenvoudige beklimming maakt een goede acclimatisatie mogelijk. Daarbij denken we dat succes op deze vulkaan een psychisch goede start zal vormen.

Daarna gaan we naar de Cordillera Royal bij La Paz. Het overzichtje geeft de geplande volgorde aan. Er is rekening gehouden met de ligging, sommige bergen worden vanuit hetzelfde basiskamp beklommen, alsook met de moeilijkheidsgraad, die we langzaam willen opvoeren. Een uitgebreide beschrijving van elke berg en ook diverse foto’s kun je vinden op de onderliggende pagina’s. De Chachacomani is opgenomen als alternatief als een van de andere beklimmingen niet door kan gaan.

Bergen & routes

Berg Hoogte Route Graad* Wand
Sajama 6.549m normaal II  PD 45° n.v.t.
Illimani 6.439m normaal II PD 50° 1.000m
Huayna Potosi 6.088m O-wand III AD+ 55° 300m
Chachacomani 6.074m Z-wand II AD 55° 800m
Chearoco 6.127m ZW-pijler III AD+ 60° 1.300m
Ancohuma 6.427m W-wand II AD 60° 650m
Illampu 6.368m ZW-graat III- AD 65° 800m
Parinacota 6.342m N-flank II  PD 45° n.v.t.

 

* Toelichting op de aangegeven moeilijkheidsgraad:

  • II = +/- 50 tot 60 graden stijl ijs (Amerikaanse waardering)
  • III = +/- 60 tot 70 graden stijl ijs (Amerikaanse waardering)
  • PD = Peu Difficile, weinig moeilijke route (Franse waardering UIAA)
  • AD = Assez Difficile, redelijk moeilijke route (Franse waardering UIAA)