Huayna Potosi (6.088m)

De Huayna Potosi is de 6000-er die het dichtsbij La Paz ligt, een stad die omringt wordt door hoge bergen. La Paz is zelf de hoogst gelegen hoofdstad ter wereld. Huayna Potosi ligt zo’n 25 km noorderlijk van La Paz en is daardoor de meest beklommen berg van Bolivia.

Huyna Potosi vanaf de Zongo pas

Huyna Potosi vanaf de Zongo pas

Deze berg is erg goed bereikbaar. De voet van de berg is slechts twee uur rijden (per jeep) vanuit het centrum van La Paz. Daarom is deze berg ook wel eens de makkelijkst beklimbare 6.000-er ter wereld genoemd, omdat de normaalroute een eenvoudige gletsjertocht is.

De route

Wij willen proberen deze berg “Via de los Franceses” te beklimmen (Franse route: deze werd in 1974 door twee Fransen geopend). Deze route leidt over de indrukwekkende oostwand. Aan het begin van de route zullen we daarbij enkele grote gletsjerspleten tegenkomen. Het formaat van deze spleten heeft voordelen en nadelen. Het voordeel is dat ze meestal goed te zien zijn, omdat ze zelden bedekt zijn met sneeuw. Het nadeel echter is, dat het ook moeilijker is een route tussen dit soort spleten te vinden. Er overheen springen gaat immers niet! Het venijn van deze route zit in de staart; vlak voor de top is de route het steilst.

Huayna Potosi Oostwand

Huayna Potosi Oostwand