Illampu (6.368m)

De Illampu is met zijn 6.368 meter de op een na hoogste berg van het Illampu massief. Dit complexe, geïsoleerd gelegen massief ligt ten noordwesten van La Paz. De hoogste berg van dit massief is de 6.427 meter hoge Ancohuma.

Illampu (6.368m)

Illampu (6.368m)

Groot, hoog en moeilijk. Met deze drie woorden kan de Illampu het best beschreven worden. De Illampu is de moeilijkste 6.000-er van Bolivia. Elke route naar de top van deze reus is een serieuze onderneming, er is simpelweg geen makkelijke weg terug en de moeilijkste beklimmingen van Bolivia zijn op deze berg uitgevoerd.

De route

De route over de zuidwest graad begint onder aan de wand op de gletsjer met de mooie naam ” Laguna Glaciar”. Hier zullen wij de exacte route naar boven pas kunnen kiezen. Deze is afhankelijk van de conditie van de seracs (grote ijsmassa’s) boven aan de wand. De hoogte van de hoofdwand zelf is 300 meter. Op deze wand zijn er naast de bedreiging door de seracs, nog andere factoren waar we rekening mee moeten houden. Zo is er een grote bergschrund (een soort gletsjer speet, maar dan niet midden op de gletsjer maar daar waar de gletsjer overloopt in de ijswand) die we over moeten steken en moeten we zorgen dat we weer op tijd afdalen. Later in de middag wordt deze wand namelijk door de zon beschenen en verslechteren de ijscondities. Als we de wand beklommen hebben, volgen we de graat naar de top. De laatste 80 meter van deze graat is erg “luchtig” en behoorlijk stijl (65 graden). Deze route is voor het eerst in 1928 beklommen door een Oostenrijks/Duits team.

Illampu Westwand

Illampu Westwand