Illimani (6.439m)

De Illimani is de hoogste en meest zuidelijke top van de Cordillera Real en domineert het landschap vanuit de hoofdstad van Bolivia, La Paz. Vanaf zijn 50 meter hoge vertikale topwand vloeien gletsjers in alle richtingen weg. Het is geen groot massief, het vergletsjerde gebied is slechts acht kilometer breed.

Vanuit La Paz lijkt het alsof de berg drie toppen heeft, maar er zijn nog enkele andere toppen, die vanuit La Paz niet te zien zijn. Hans Ertl beschreef de Illimani als “een van de mooiste en indrukwekkendste berg-groepen in Zuid Amerika”.

Illimani vanaf El Alto - La Paz

Illimani vanaf El Alto – La Paz

De route

Het gevaarlijkste deel van de beklimming is in het begin van de wand, waar over een steile graad geklommen moet worden. De conditie van het steilste gedeelte van de route varieert gedurende het seizoen. In het begin van het seizoen is deze bedekt met sneeuw, maar later bestaat dit stuk uit kaal ijs. Eenmaal boven, zullen we nog eens op de tanden moeten bijten, want deze top is niets meer dan een voortop. Om de “echte” top te bereiken moeten we over een lange, “luchtige” graad. Deze beklimming staat te boek als zeer koud, omdat de zon aan de andere kant van de berg opkomt. We kunnen echter niet te laat vertrekken voor deze beklimming, omdat de sneeuw en ijscondities in de middag verslechteren.