Sajama (6.549m)

Nevado Sajama is de hoogste berg van Bolivia. Het is een geisoleerde, symmetrische vulkanische kegel die zich verheft naast de Chileense grens. Ze ligt in een kluster van makkelijk beklimbare vulkanen. Maar deze dame is echter een beduidend grotere uitdaging door haar grotere hoogte en steile ijskap.

Sajama vanuit het oosten

Sajama vanuit het oosten

Dankzij een nieuwe weg is de berg goed te bereiken, wat in contrast staat tot de eerste beklimmingen. Toen was er een 5 dagen durende muilezeltocht nodig “over de saaie, dode Altiplano (hoogvlakte), onder een koude zon en gegeseld door een ijzige wind”, aldus de man die de berg in 1939 voor het eerst beklom; Josef Prem. De stormwinden zijn berucht op de Sajama, vooral in de hoge kampen, waar weinig beschutting is. Omdat wij deze berg ter acclimatisatie zullen beklimmen, gaan we hier volgens de normaalroute (= de meest eenvoudige route) omhoog.

Er is een kans dat wij een “nieve penitentes” veld moeten doorkuisen. Dit zijn dunne naalden van ijs, die soms meters hoog kunnen worden. Deze ijzige, op speldenkussen lijkende velden worden gevormd door invloed van de zon. De natuur bepaald dus of wij dit wonder der natuur zullen zien. Het is ├╝berhaupt maar de vraag of we dit willen zien, omdat deze velden erg lastig te doorkuisen zijn.

Route

We zijn van plan de noordwest ridge route te volgen. Dat is de normaalroute. Op onderstaande foto loopt die route over de linkergraat. Er zijn kampen op 4.700, 5.500 en 6.000 meter.

Sajama vanuit het westen

Sajama vanuit het westen