Kurumdi 2003

Kurumdi 2003

Kurumdi (6.613m), Kyrgyzstan, Azië

28 juni 2003 vertrekt Boris Krielen (32) naar de Zaalaiskiy-range in de Grote Trans Pamir, Kyrgyzstan, midden Azië. Doel van de expeditie Kurumdi 2003 is de beklimming van Kurumdi zelf via de scherpe noordgraat en een (of meer) van de onbeklommen bergen.

Lokale klimmers leveren logistieke support tot en met het basecamp, dat op 3.800 meter ligt. Voorbij basecamp is het een volledige solo-expeditie. Gedurende de beklimmingen zal Krielen dus totaal op zichzelf aangewezen zijn. Reddingsteams, helicopters etc. zijn er onbekend.

Landkaart van Kyrgizstan, Peak Kurumdi (6.613m) is middenonder te vinden, naast Peak Lenin (7.134m)

Landkaart van Kyrgizstan, Peak Kurumdi (6.613m) is middenonder te vinden, naast Peak Lenin (7.134m)

Gebied

Dit spectaculaire gebergte – slechts 70 kilometer ten oosten van de meer bekende Peak Lenin – is tot drie jaar geleden volledig afgesloten geweest voor buitenlanders. Wegen of dorpen zijn hier niet te vinden. Het gebied is zelfs nauwelijks in kaart gebracht. Het gebergte kenmerkt zich door uitgestrekte gletsjers en morenevelden. De range zelf bestaat uit 50 graden steile sneeuw en ijswanden van zo’n twee kilometer hoogte. Gedetailleerde route-informatie is echter niet beschikbaar.

Bergen

De Zaalaiskiy-range wordt gevormd door een aaneengesloten reeks van bergen boven de 6000 meter. Alleen de twee hoogste toppen Kurumdi (6613m) en Zarya Vostoka (6349 m) zijn tweemaal eerder beklommen. Vier andere zesduizenders zijn nog naamloos en onbeklommen. Verder liggen er vele onbeklommen vier- en vijfduizend meter hoge toppen te wachten op de eerste klimmers.

Detailkaart van Kurumdi (6.613m) en Zarya Vostoka (6.349m)

Detailkaart van Kurumdi (6.613m) en Zarya Vostoka (6.349m)

Support

De expeditie wordt logistiek ondersteund door Asia Mountains, een professionele organisatie in Kyrgyzstan met veel ervaring in het leveren van logistieke support aan expedities. Klimmers van Asia Mountains deden de eerste succesvolle winterbeklimming van Peak Lenin. Afgelopen jaar deden ze een winterbeklimming op Peak Pobeda. Tijdens onze Peak Lenin expeditie verzorgden zij ook al de faciliteiten in basecamp en kamp 1, waar we zeer tevreden over zijn.

Als ik in Bishkek aankom, zal iemand van Asia Mountains klaarstaan op het vliegveld, om me de volgende morgen weer op de binnenlandse vlucht naar Osh te zetten. Ook daar staat iemand klaar. Na twee dagen in Osh – o.a. voor het regelen van de border-permit en om te wennen aan de warmte – rijden we met een terreinvoertuig naar het basecamp op 3.800 meter,ten noorden van Peak Kurumdi. Daar hebben ze een klein basiskamp ingericht. Tot mijn vertrek zullen ze dagelijks zorgen voor drie stevige warme maaltijden en is er een tent beschikbaar om te slapen. Buiten het basekamp ben ik geheel op mezelf aangewezen.

Meer info over Asia Mountains vind je op hun website: www.asiamountains.net.