Route, basis- en hoogtekampen

Peak Lenin 2002

Peak Lenin (7.134 meter) is goed bereikbaar en de normaalroute is technisch niet moeilijk. 

Route via Razdelnaya Mountain

Route via Razdelnaya Mountain

Route via Razdelnaya Mountain

De route van de Lenin gletsjer via Razdelnaya Mountain is de meest populaire bij buitenlandse klimmers. De klim via deze “normaalroute” vraagt geen extreme technische vaardigheden. Echter, veel klimmers halen de top niet door de lage temperaturen, ijle lucht en harde windvlagen op de kam en door gebrekkige voorbereiding. Herdenkingsplaten bevestigd op een kleine rots op de Edelweiss vlakte herinneren aan de vele tragedies die hebben plaatsgevonden op Peak Lenin.

Basiskampen

Achik-Tash Basecamp (3.600m)

Het eerste basiskamp ligt op slechts 3.600 meter hoogte. Het is eenvoudig te bereiken via een weg. Het bestaat uit een grasvlakte met een riviertje en meertjes. Het wordt ook ‘Edelweiss Glade’ genoemd, omdat deze bloem hier veel voorkomt. Dit kamp wordt alleen in het naseizoen gebruikt.

Union Glade Basecamp (3.800m)

Dit tweede basiskamp ligt helemaal achteraan Union Glade, de grote grasvlakte aan de voet van Peak Lenin. Tot hier kun je makkelijk komen met een 4×4 auto. Tot in dit kamp is er volledige verzorging door Asia Mountains: bagage wordt hier afgeleverd, er zijn tenten aanwezig en er wordt gekookt. Een prima uitvalsbasis dus voor de verdere beklimming.

Hoogtekampen

Kamp 1 (4.200 – 4.400m)

Een vaste kampplaats op een stuk rotsachtige morene, tussen twee gletsjers. Dit kamp is een vast kamp en kan gezien worden als advanced basecamp (ABC) oftewel het vooruitgeschoven basiskamp. Standaard zorgt Asia Mountains in dit kamp voor tenten en drie warme maaltijden per dag.

Kamp 2 (5.400m)

Kampplaats grotendeels op rots, iets boven het grote sneeuwplateau “Skovorodka”. Bij grote drukte wordt soms ook op de gletsjer gekampeerd. Dit leidde in 1992 tot een grote ramp, waarbij 100 klimmers omkwamen.

Kamp 3 (6.100m)

Net na Peak Razdelnaya (6.149m) ligt kamp 3, enigszins in de beschutting van deze top. Vaak waait het hier zo hard dat tenten niet blijven staan. Sneeuwholen zijn dan noodzakelijk.