Aconcagua 2002

Aconcagua (6.962m), Andes, Argentinië

Seven Summits, Zuid-Amerika

Vrijdag 29 maart 2002 stond Boris – na twee eerdere pogingen – op de top van de 6.962 meter hoge Aconcagua, de hoogste berg van Zuid-Amerika en het westelijk halfrond.

Ongrijpbaar, onvergetelijk, mystiek, zo zou ik deze ervaring willen beschrijven.

Solo & off-season

Het is de 1e keer dat een Nederlander geheel solo, zonder enige hulp van andere mensen of lastdieren, tijdens het off-season*, de top van de Aconcagua weet te bereiken.

Navraag bij zowel de expeditiecommissie van de NKBV, als vele binnen- en buitenlandse klimmers en klimorganisaties wijst dit uit. Mocht iemand het tegendeel kunnen aantonen, dan horen wij dit graag.

* tussen 15 maart en 15 november, als het park gesloten is

 

Boris vóór vertrek…

“Ik wil op 16 maart 2002 – de dag dat het off-season start – het Parque Provicial Aconcagua binnengaan. Dan zijn er vrijwel geen andere klimmers meer en zijn de omstandigheden extremer dan in december/januari, als grote aantallen klimmers op het toneel verschijnen.

Bever Zwerfsport

Aconcagua 2002 is equipped
by Bever Zwerfsport

De winter begint hier al half maart, dus ik krijg te maken met sneeuw, stormen en het zal flink koud zijn. Het is dan super stil daar en dat geeft het idee van een eerstbeklimming.

Omdat het park dan gesloten is moet ik wel extra moeite doen om toegang te verkrijgen. Voor een notaris in Mendoza moet er een overeenkomst

getekend worden, waarin ik verklaar over voldoende ervaring en het juiste materiaal te beschikken voor een solo off-season beklimming, zelf alle verantwoordelijkheid neem en nog een hele lijst met punten. De garantie voor de verzekering wordt gegeven door Hienfeld, via de NKBV.

Voor de beklimming heb ik in totaal 4 weken de tijd. Als er echter nog tijd over is, zal ik die tijd doorbrengen in Chili of Bolivia. Zodra ik de kans krijg, laat ik via mail weten hoe het op de Aconcagua is verlopen. Je kunt die info dan meteen lezen hier op de site in het weblog.

Technisch gezien is deze berg niet heel erg moeilijk, maar de grote hoogte (bijna zeven kilometer hoog!) en het tijdstip (off-season / begin van de winter) maken het tot een zeer zware beklimming. Om het niet nog extremer te maken kies ik wel de normaalroute. Deze zal echter door de omstandigheden een stuk minder normaal zijn.”

Boris na de expeditie…

“Het was alles wat ik wilde. Het leek een eerstbeklimming. Er waren nauwelijks andere klimmers en tijdens het laatste deel van de beklimming was ik helemaal alleen op de berg. Een zeer exclusieve solo-ervaring. Ook werd ik overvallen door de geduchte Viento Blanco sneeuwstorm tijdens mijn toppoging.

En het was tot ver beneden de min 20. Toch was de emotionele druk van de eenzaamheid zwaarder dan ik had verwacht, zelfs zwaarder dan de lichamelijke inspanning, hoewel die extremer was dan ik ooit had ervaren. Ongrijpbaar, onvergetelijk, mystiek, zo zou ik deze ervaring willen beschrijven.”

Reisverslag


 

Meer informatie over het beklimmen van de Aconcagua

Op de website van ACOMARA AconcaguaExpeditions.com vind je uitgebreide informatie over Aconcagua, zoals locatie, routes, permits, weer, logistieke support, etc.