Route: Lemosho Glades

Kilimanjaro 2002

Route Kilimanjaro 2002

Kaart met de diverse routes op de
Kilimanjaro (5.895 m)

De route die ik gevolgd heb is de Lemosho Glades route. Deze route wordt minder vaak gebruikt en is bijzonder spectaculair, door het vele wild en het schitterende landschap waar de route doorheen gaat. Voor deze route moet wel een terreinauto worden geregeld en een bewapende ranger, voor het stuk door het oerwoud.

De Lemosho route is een afgelegen, zelden gebruikte route naar het Shira Plateau. Gevolgd door de Western Breach route is het ook een bijzonder zware tocht. De eerste dagen loopt de route door het natuurpark Lemosho Glades, waar olifanten, buffels en ander groot wild vrij rondlopen.

Tijdens de tocht wordt gebruikt gemaakt van tenten. In tegenstelling tot de normaalroutes op Kili zijn er op deze route geen hutten. Ondanks de hoogte van 5.895 meter zal de beklimming slechts zeven dagen duren. Een gids en dragers verplicht zijn op alle routes. Dat scheelt wel een heel stuk sjouwen en daardoor kan de beklimming in korte tijd plaatsvinden.

Planning

Dag 1 – Vlucht Amsterdam naar Kilimanjaro Airport / Tanzania en aankomst in het hotel.

Dag 2 – Rit van 2 uur van Moshi of Arusha naar de ingang van Londorossi Park (2.250m). Van hieruit met een 4×4 voertuig via een bushtrack naar Lemosho Glades (2.100m). Ongeveer 3 uur lopen via bospaden naar kamp Mti Mkubwa of ‘grote boom’ (2.750m).

Dag 3 – De trail wordt langzamerhand steiler. Hier begint het gigantisch uitgestrekte en woeste heidelandschap, waar verschillende riviertjes worden overgestoken. Dan wordt de Shira kam bereikt op ongeveer 3.600 meter hoogte, waarna de route langzaam afdaald naar Shira 1 kamp. Dit kamp ligt aan een riviertje op het Shira Plateau (3.500m).

Dag 4 – Een eenvoudige wandeling over het plateau leidt naar het Shira 2 kamp, gelegen in een wei met heide bij een rivier (3.850m). Op het plateau kunnen verschillende wandelingen gemaakt worden. Deze dag is dan ook specifiek om te acclimatiseren.

Dag 5 – De heidevelden houden nu op. Een rotsachtig pad langs dagzomende aardlagen loopt naar de Lava Tower waar goede kampplaatsen zijn (4.600m).

Dag 6 – De route van de Lava Tower via de Western Breach naar de bodem van de krater is bijzonder steil en bestaat uit losse rotsblokken, een erg lastige klim. Soms kan dit deel van de route verijst zijn en zijn stijgijzers nodig (5.700m). Het is mogelijk hier te overnachten of de twee uur vol te maken die nodig zijn om Uhuru Peak, de hoogste top van Kilimanjaro te bereiken en vervolgens af te dalen naar de Mweka hut. Deze laatste optie maakt dat de hele dagtocht ruim 14 uur duurt!

Dag 7 – Vanaf de Mweka hut is het een afdaling van 3 tot 4 uur door schitterende bossen terug naar de ingang van het park. Daar staat het transport terug naar het hotel al klaar.

Dag 8 – Rustdag en ’s avonds vlucht terug naar Amsterdam.