Puncak Jaya

Puncak Jaya (5.030m), Irian Jaya (author: Alfindra Primaldhi)

Puncak Jaya (5.030m), Papua

Seven Summits, Oceanië

Puncak Jaya is de hoogste berg van het Pacifisch gebied en wordt meestal beschouwd als het hoogste punt van Australoceanië in het kader van de Seven Summits.

De berg is gelegen in het steile en ruige Sudirman gebergte in Irian Jaya, slechts 80 kilometer van de zuidkust van het eiland. Een groot deel van deze bergen bestaan uit eenvoudige terrassen en hoge steile rotswanden. De noordelijke kant van Jaya worden gevormd door bijna 3.000 meter hoge kliffen die een grote gletsjer omarmen.

Routebeschrijving

Vanaf het laatste vliegveld in Llaga Village is het een stevige trekking van 5 tot 6 dagen door het stenen tijdperk, 6 tot 7 uur lopen per dag, door het regenwoud en heuvelachtig terrein, over modderige paden en door moerassen en beekjes wadend, met 4 tot 7 uur per dag regen.

De terugweg neemt meestal 4 dagen in beslag: van Basecamp naar Llaga Village en dan per charter vliegtuigje naar Jayapura, de hoofdstad van de provincie Papua (voorheen Irian Jaya).

De route op Puncak Jaya volgt 500 meter lang een serie geulen in het vaste gesteente van de noordwand voordat deze uitkomt op de kam. Vanaf dit punt golft de kam, doorzeeft met inkepingen, een halve kilometer tot de top. De rots is van bijzonder goede kwaliteit, zelden los en biedt altijd goede wrijving zelfs in nat weer.

De moeilijkheidsgraad op Puncak Jaya loopt tot 5+ op enkele korte steile stukjes, maar het meeste is klauterwerk. Je moet over basistechnieken voor rotsklimmen beschikken en kunnen abseilen.

In de highlands schommelt de dagtemperatuur tussen de 7 en 24 °C. ’s Middags zijn er warme regenbuien, die echter koud kunnen zijn als je ze tegenkomt op een bergpas. Dichter bij de berg kun je sneeuw en onguur weer verwachten. Temperatuur ligt tussen -2 en 16 °C met af en toe zon in de ochtend en regen in de middag en avond. De wind varieert en kan erg sterk zijn.

Kaarten

irian_jaya_kaart