Spring naar content

nieuwsarchief 2003

Heb jij interessant nieuws voor Ice-X.nl? Stuur je bericht via het contactformulier.

Boek Veiligheid en risico in de bergsport
20 oktober 2003 | bron: Many Maps

Veiligheid en risico in de bergsportIn dit boek beschrijft Pit Schubert aan de hand van tal van voorbeelden en soms gruwelijke beelden de risico's die de klim­en bergsportbeoefenaar kan lopen door slechte uitrusting en onvoldoende voor­bereiding. Kortom: oorzaak en gevolg. Lees verder »

Topsucces Nederlandse Thalay Sagar Expeditie
16 oktober 2003 | bron: NKBV.nl

Nederlandse Thalay Sagar ExpeditieDe Nederlandse Thalay Sagar Expeditie is geslaagd! Nederland is een EERSTE-beklimming van de moeilijke Noordoost-wand en Zuidoost graat van de Thalay Sagar rijker. Lees verder »

Diapresentatie Kurumdi 2003 expeditie
15 september 2003 | bron: Ice-X

Kurumdi N-graatDe klimexpeditie naar Kurumdi wordt door Bever Zwerfsport gesponsord. Vrijdag 26 september 2003 geeft Boris een lezing over de expeditie in de nieuwe winkel van Bever in The Globe in Den Haag. Lees verder »

Matterhorn wieder offen
24 juli 2003 | bron: Alpen Verein

24 Juli 2003 Die Masse der am Matterhorn in die Tiefe gestürzten Felsbrocken war mit weniger als 1000 Kubikmetern nicht sehr umfangreich, so Kantonsgeologe Jean-Daniel Rouiller. Lees verder »

Nederlander omgekomen op de Matterhorn van Zuid Amerika
23 juli 2003 | bron: Nu.nl

Een Nederlandse bergbeklimmer is samen met zeven andere personen omgekomen in het Andesgebergte in Peru, toen ze onder een instortende muur van ijs terechtkwamen. Dat hebben Peruaanse reddingswerkers dinsdag gemeld. Lees verder »

Matterhorn straks niet meer dan een erg grote heuvel?
16 juli 2003 | bron: Nu.nl

16 Juli 2003 De bekendste berg van Zwitserland, de Matterhorn, brokkelt door de voortdurende hitte langzaam maar zeker af. Alle sneeuw die de toppen van de 4478 meter hoge berg bedekte, is gesmolten en nu smelt ook de permanent bevroren ondergrond. Volgens geologen begint 'de sfinx van de Alpen' langzaam gevaar te lopen. Lees verder »

Met de trein naar grote hoogte
30 juni 2003 | bron: Nu.nl

Altijd al eens willen weten hoe het is om op grote hoogte te zijn? Binnenkort kan dat vrij eenvoudig in China. Lees verder »

Nederlandse Manaslu Expeditie 2003
22 juni 2003 | bron: Persbericht

Nederlandse Manaslu Expeditie 2003"Onze Manaslu expeditie is mislukt. Daar valt weinig meer aan te doen. Niemand heeft de top gehaald. Dit was mijn 25-ste expeditie en nog nooit heb ik met een team (of dat nu klimvrienden of klanten waren) zo veel zulk slecht weer en zulke gevaarlijke hoeveelheden sneeuwval gehad." Lees verder »

Nederlandse klimmers terug uit Alaska
17 juni 2003 | bron: Ice-X

Denali, Cassin route12 Juni 2003 Nederlandse klimmers Sander Arens en Stijn Willems zijn eind mei gezond en wel aangekomen in Nederland na hun expeditie naar Mount Denali in Alaska. Lees verder »

Erden Eruç's Six Summits Project
6 juni 2003 | bron: Around-n-Over

Erden Eruç"Around-n-Over" is Erden Eruç's uitdaging om de hoogste bergen van zes continenten te beklimmen, waarbij hij de afstanden tussen de bergen overbrugt middels roeien en fietsen. Erden loopt al lang met de droom van een reis rond de wereld op eigen kracht. In 2002 besloot hij dat het tijd was om zijn droom uit te laten komen. Hij draagt de beklimmingen op aan zijn vriend en klimpartner Göran Kropp, die september 2002 omkwam bij een ongeluk tijdens het rotsklimmen. Lees verder »

Een blik op grote hoogte?
1 juni 2003 | bron: Ice-X

Altijd al willen weten hoe uitzicht is vanaf een hoge berg? Met name vanaf zo'n 8.850 meter boven zee niveau? Lees verder »

Onheil aan de voet van de Everest
28 mei 2003 | bron: Nu.nl

Mount EverestKATHMANDU - Zeker drie Nepalezen zijn woensdag om het leven gekomen doordat een helikopter neerstortte bij een basiskamp voor bergbeklimmers bij de Mount Everest in Nepal. Volgens een woordvoerder van de Nepalese luchtvaartautoriteiten zijn er zeker zes gewonden, onder wie zeker een buitenlander. Lees verder »

Grote schoonmaakbeurt op Mount Everest
24 mei 2003 | bron: Nu.nl

Mount EverestKATHMANDU - Een Japans team van bergbeklimmers heeft de hellingen van de Mount Everest in het Himalayagebergte schoongemaakt en 2,4 ton afval verwijderd. Dat heeft woordvoerder Noguchi van het team zaterdag in de Nepalese hoofdstad Kathmandu gezegd. Lees verder »

Bejaarde Japanner bedwingt Everest
22 mei 2003 | bron: Nu.nl

Yuichiro MiuraEen 70-jarige Japanner heeft donderdag de top van de Mount Everest bereikt. Hij is daarmee de oudste persoon die de hoogste berg ter wereld heeft bedwongen. De man belde zijn krachttoer zelf door naar zijn kantoor. Lees verder »

Groenland IJskap Expeditie geslaagd!
22 mei 2003 | bron: Climbing.nl

Groenland IJskap ExpeditieHet team van de Groenland IJskap Expeditie - Jan van den Broek, Joris Arts, Stef Verhagen en Peter Verhoeven - bereikten zaterdag 17 mei de overkant van de ijskap. Daarmee kwam een einde aan hun tocht van 600 kilometer over de grootste ijskap van het noordelijk halfrond. Lees verder »

Nederlandse Bigwall Expeditie 2003
22 mei 2003 | bron: Bigwall.nl

Nederlandse Bigwall Expeditie 2003In juni en juli zal er een klein Nederlands expeditieteam afreizen naar het Tasermiut fjord in het uiterste zuiden van Groenland. De drie extreme rotsklimmers, Martin Fickweiler, Ronald Louman en Hans Copier willen er een nieuwe bigwall route openen op de zuidwand van de Nalumasortoq. Lees verder »

Te voet naar de Noordpool
21 mei 2003 | bron: Nu.nl

Pen HadowDe 41-jarige Brit Pen Hadow is als eerste mens alleen en zonder moderne hulpmiddelen naar de Noordpool gelopen. In tegenstelling tot andere avonturiers maakte hij geen gebruik van tussentijdse voedselvoorziening, benzine en bijzondere hulpmiddelen, meldde de krant The Times dinsdag. Hadows heeft twee keer eerder geprobeerd de noordpool te bereiken. Lees verder »

Live TV vanaf Mt. Everest
21 mei 2003 | bron: Nu.nl

Sir Edmund Hillary & Tenzing NorgayLOS ANGELES - Een Amerikaans televisiestation herdenkt donderdag met een live-uitzending vanaf de top van de Mount Everest dat vijftig jaar geleden de eerste bergbeklimmers de berg bedwongen. Het Outdoor Life Network registreert rechtstreeks dat een team van alpinisten in, naar verwachting, acht uur de laatste meters naar de top van de wereld afleggen. Lees verder »

Ongeval Klimmuur Den Haag
19 mei 2003 | bron: Ice-X

Op zondag 18 mei j.l. is er om ongeveer 14.10 een man naar beneden gevallen bij Klimmuur Den Haag. De klimmer is gevallen van een hoogte van circa 9 meter. De man is eerst op zijn benen en daarna op zijn lichaam en hoofd terecht gekomen. Het slachtoffer is steeds bij bewustzijn geweest, maar was niet echt aanspreekbaar. Aangezien het er in het begin op leek dat het slachtoffer beschadigingen aan het hoofd had, is de traumahelikopter ingeschakeld en het slachtoffer daarmee naar het ziekenhuis vervoerd. Lees verder »

Nederlanders naar Alaska
28 april 2003 | bron: Ice-X

Denali, Cassin routeSander Arens en Stijn Willems vertrekken dinsdag 29 april naar Alaska voor de beklimming van Mount Denali (6.194m), de hoogste berg van Noord Amerika. Lees verder »

DE WEG NAAR DEN TOP - Revisited
27 april 2003 | bron: Filmhuis Cavia

Op donderdag 29 mei en vrijdag 30 mei organiseert Filmhuis Cavia Amsterdam een filmfestival over Nederlandse klimexpedities. Het is de reprise - op veler verzoek - van het festival 'De Weg Naar Den Top' van oktober vorig jaar. Lees verder »

Kilimanjaro echte afvalberg
24 april 2003 | bron: Vakblad Afval!

KilimanjaroOm de grote hoeveelheid toeristisch afval die wordt achtergelaten op de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro, te lijf te gaan is een bijzondere coalitie tot stand gekomen tussen milieubewuste individuen, lokale organisaties en Afvalverbranding Rijnmond (AVR). Lees verder »

Waterige uitdaging voor Ice-X
19 april 2003 | bron: Roeiteam.com

Roeiteam INHOLLAND12 roeiers, een roeisloep, 198 km Noordzee. Dat zijn de ingredienten van deze uitdaging. Lees verder »

Wrak van vermist vliegtuig uit 1976 ontdekt
18 februari 2003 | bron: ANP

Het wrak van een Ecuadoriaans vliegtuig dat in 1976 met 59 mensen aan boord neergestortte, is ontdekt door een groep bergbeklimmers. Lees verder »

E-mailen vanaf de Mount Everest
3 februari 2003 | bron: Trouw

Mount EverestOm de groeiende berg afval op de Mount Everest een halt toe te roepen, opent de kleinzoon van de sherpa Tensing die de hoogste berg ter wereld beklom, een internetcafé op de flanken van de 8850 meter hoge berg. Dat meldt het Amerikaanse webjournaal Ananova. Lees verder »