Spring naar content

nieuwsarchief 2005

Heb jij interessant nieuws voor Ice-X.nl? Stuur je bericht via het contactformulier.

IJsberen verdrinken door smelten poolijs
28 december 2005 | bron: ANP

IJsberen verdrinken doordat het poolijs smelt. De ijsschotsen van waaraf zij jagen, worden kleiner en komen zo ver uit elkaar te liggen dat de dieren vaak zeer ver in zee moeten zwemmen om aan voedsel te komen. Omdat zij daarvoor niet toegerust zijn, vallen zij ten prooi aan uitputting of onderkoeling of worden zij overspoeld door de golven. Onlangs hebben wetenschappers daarvoor het eerste concrete bewijs gevonden. Lees verder »

Nieuwe toppen voor Kiek Stam
10 december 2005 | bron: Kiek Stam

Kiek Stam heeft 7 van de 8 'Seven Summits' beklommen. Alleen Denali (McKinley), de hoogste berg van Noord Amerika in Alaska, is nog over. Ice-X ontving het volgende bericht: Lees verder »

Ramon Sijmons met Nederlandse Surfboat team in Benelux cup 2005
17 oktober 2005 | bron: surfboatholland.com

Zaterdag 22 oktober 2005 neemt Ramon Sijmons als lid van het Nederlandse Surfboat team deel aan de Benelux cup 2005 in Wijk aan Zee. Het zal echt een race van de lage landen zijn, met zowel het Nederlandse als het Belgische nationale surfboat team aan de start. Tevens wordt er voor belangstellenden de Wijk aan Zee Beach Event gehouden. Tijdens deze wedstrijden kunnen geïnteresseerden plaats nemen in een van de surfboaten en deelnemen aan de wedstrijden voor gelegenheidsteams. Lees verder »

Kiek Stam bereikt 6e Seven Summit
19 september 2005 | bron: Kiek Stam

Kiek heeft 13 september zijn 6e summit gehaald: de 5.030m hoge Puncak Jaya (Carstenz-pyramid) op Papua (West-Guinea). Lees verder »

Nog meer Elbrus!
23 augustus 2005 | bron: Ice-X

Ook de HT-wandelreizen expeditie naar de Elbrus is zeer succesvol verlopen. Lees verder »

Alweer 100% succes op Mt. Elbrus!
17 augustus 2005 | bron: Edward Bekker Ski & Alpinisme

SUCCESVOLLE ELBRUS EXPEDITIES BIJ EDWARD BEKKER - Sinds maandag 15 augustus mogen maar liefst alle 15 deelnemers aan de tweede Elbrus expeditie van dit seizoen o.l.v. Edward Bekker de hoogste top van het Europese continent toevoegen aan hun klim palmarès! Gefeliciteerd Kick, Marianne, Antoine, Alle, Eric, Sietze, Nicole, Henk, Tiny, Hans, Marieke, Mart, Mathij, Cees en Maarten. Lees verder »

Ushba drama (officieel bericht)
26 juli 2005 | bron: Ice-X

Van Edward Bekker Ski & Alpinisme ontvingen wij het officiële bericht over het drama op de Ushba. Het bericht is in het Engels. Lees verder »

Einde Dutch Peak Lenin Expedition 2005
25 juli 2005 | bron: peaklenin.nl

De klimexpeditie naar Peak Lenin is voor Marieke Ros en Tom Suter voorbij. Ze zijn 24 juli thuisgekomen. We plaatsen hier hun wekelijkse verslag. Lees verder »

Aanvulling op Usba bericht van 22 juli 2005
23 juli 2005 | bron: lahaye.ws

Rocca goeroe Hans Lanters en Ray Cornips zijn 7 juli vertrokken naar de Kaukasus voor een beklimming van de moeilijke "Pillar of Ushba". Lees verder »

2 klimmers omgekomen op Ushba
22 juli 2005 | bron: Nu.nl

TBILISI - Twee Georgische bergbeklimmers zijn in Georgië om het leven gekomen tijdens een klimexpeditie met twee Nederlanders. Het duo stierf tijdens de beklimming van de 4710 meter hoge Mount Ushba in de Kaukasus, ook wel "Matterhorn of the Caucasus" genoemd. Lees verder »

Dutch Peak Lenin Expedition 2005 gestart
18 juli 2005 | bron: peaklenin.nl

Marieke Ros en Tom Suter zijn begonnen aan hun expeditie naar Peak Lenin. Zij volgden begin 2005 de workshop Peak Lenin van Ice-X. We plaatsen hier hun wekelijkse verslag. Lees verder »

Baikal Belukha Expeditie
10 juli 2005 | bron: baikalbelukha.com

Mei tot september 2005 trekken Twan van Bakel en Monique van den Broek te voet, per mountainbike en per raft van Lake Baikal tot Mount Belukha, ruim 2000 km door de Siberische republieken Buryatia, Tuva en Altai. Lees verder »

Helikopter op top Mount Everest
30 mei 2005 | bron: mounteverest.net

Een helikopter is er voor het eerst in geslaagd om bovenop Mount Everest, de hoogste bergtop ter wereld, te landen. Lees verder »

11, 12, 13 en 14 mei: IJsheiligen!
11 mei 2005 | bron: KNMI

IJsheiligen is één van de oudste begrippen uit de volksweerkunde. De eerste berichten over deze "strenge heren" dateren van rond het jaar 1000. De IJsheiligen zijn St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifacius. Zij vieren hun naamdagen op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei. Lees verder »

Cho Oyu expeditie 2005
9 april 2005 | bron: snowleopard.nl/

Op 6 april is het expeditieteam vertrokken naar Kathmandu. Het team, bestaande uit 14 mannen en 2 vrouwen, zal de komende weken op weg gaan naar de top van de Cho Oyu [8201 m]. Op 2 juni zullen ze terugkeren naar Nederland. Lees verder »

Smeltende sneeuw en ijs in de Alpen
24 maart 2005 | bron: Edward Bekker Ski & Alpinisme

Ook in de Alpen verdwijnt momenteel de sneeuw voor de zon. Aan de zuidzijde van de Alpen is het dramatisch. Aan de Noordkant van de Alpen valt het nog mee. Lees verder »

Expeditie naar Peru
22 maart 2005 | bron: Ice-X

Peru/Andes gebergte - De gletsjers van het Huascarán National Park in Peru kun je allang geen 'eeuwige ijsmassa's' meer noemen. De ijstongen smelten in rap tempo af. In 27 jaar tijd is het gletsjeroppervlak van het park 22 procent geslonken. En dat proces voltrekt zich steeds sneller. 'Als je de gletsjers van nu ziet op oude foto's, valt je mond open van verbazing', zegt Greenpeace-campaigner Joris Thijssen, die net terug is van een expeditie naar de gletsjers in Peru. 'Het ijs trekt zich met tientallen meters per jaar terug.' Lees verder »

Amalia groeit niet, maar krimpt
22 maart 2005 | bron: Ice-X

Chili/Patagonië - Amalia is een blozende baby. Maar met haar Chileense naamgenote gaat het veel minder goed. De gletsjer Amalia wordt de rest van haar leven alleen maar kleiner. Ze ligt in Patagonië, in het uiterste zuiden van Chili aan de grens met Argentinië. Door klimaatverandering smelt ze in een steeds hoger tempo. Amalia verliest per jaar een stuk ijs ter grootte van 100 Amsterdamse Arena's. Lees verder »

Zwitsers willen gletsjers inpakken
21 maart 2005 | bron: Nu.nl

ZÜRICH - Zwitserse bergspoorwegondernemingen willen de voor skitoerisme gebruikte gletsjers met folie afdekken om ze te behoeden voor wegsmelten. Om te beginnen komt er een proef op de Gurschengletsjer in de omgeving van Andermatt, meldde de krant SonntagsZeitung zondag. Lees verder »

Expeditie Pole Track op Noordpoolijs
21 maart 2005 | bron: WNF

Na veel oponthoud en vertragingen heeft het Pole Track expeditieteam op 12 maart voet gezet op de bevroren arctische oceaan. Rond 06.00 uur Nederlandse tijd zijn ze per helikopter afgezet rond 81° noorderbreedte. IJscondities en weer zijn goed. De actuele temperatuur is -27°C. Op deze eerste dag legde de expeditie de respectabele afstand van 9,4 kilometer af. Lees verder »

Gletsjers smelten, watertekort Azië dreigt
21 maart 2005 | bron: WNF

Voor honderden miljoenen Aziaten dreigt een watertekort, omdat gletsjers in de Himalaya snel smelten. De ijsmassa's, die de rivieren in Nepal, India en China van water voorzien, slinken snel door de opwarming van de aarde. Dit blijkt uit een rapport van het WNF. Lees verder »

Koudste nacht ooit in maart gemeten
4 maart 2005 | bron: Nu.nl

DE BILT - De nacht van donderdag op vrijdag was de koudste die ooit in maart in Nederland is gemeten. Om 01.30 uur was de temperatuur in Marknesse (Flevoland) gedaald tot 20,5 graden onder nul. Lees verder »

Ambtenaren op expeditie? Natuurlijk!
25 februari 2005 | bron: elo.nl

"Met een helder doel voor ogen samen met je team op pad gaan: over bergen en door dalen gaan; stroeve periodes doormaken, vergelijkbaar met verdwaald zijn in een moeras; glorieuze beklimming van de top; het resultaat thuisbrengen." Wie denkt hierbij direct aan hoe ambtenaren te werken? Wij niet. Toch heeft het daar betrekking op. Kenniscentrum electronische Overheid (ELO) legt dat uit. Lees en huiver! (maar niet van de kou) Lees verder »

Torres del Paine expeditie niet geslaagd
18 februari 2005 | bron: bigwall.nl

De Nederlanders Martin Fickweiler, Ronald Louman, Eric Frankenmolen en Gerke Hoekstra zijn er niet ingeslaagd de 1300 meter hoge oostwand van de Central Tower of Paine te beklimmen. Lees verder »

Ice-X in nieuw tijdschrift Best Life
18 februari 2005 | bron: Ice-X

Ice-X in Best LifeIce-X staat uitgebreid in het nulnummer van Best Life, de oudere broer van Men's Health. Het artikel over bijzondere buitensporten laat vijf groepen mannen aan het woord. Ice-X vormt daarin het hoofd-item, en opent met een 2-pagina groot interview. Lees verder »

Pole Track
15 februari 2005 | bron: noordpoolexpeditie.nl

Op 16 februari vertrekt een internationale expeditie vanuit Nederland voor een 1.000 km lange ski-tocht naar de Noordpool. Ze zullen gegevens verzamelen over het klimaat in het Arctisch gebied en zo aandacht vragen voor het veranderende wereldklimaat. Lees verder »

Edward Bekker: Succes op de Aconcagua
14 februari 2005 | bron: Edward Bekker Ski & Alpinisme

Begin februari bereikte het gehele topteam o.l.v. 2 berggidsen de top van de Aconcagua. Inmiddels is iedereen weer veilig teruggekeerd in Nl. Lees verder »

London to Sydney: 25.000 km by bike!
11 februari 2005 | bron: cyclingtosydney.com

On the 1st June 2005 Kira Suzanne Askaroff will be embarking on a 25.000 kilometre bike ride from London to Sydney. I am hoping the trip will take about one year and will raise a minimum of £ 25.000,- for the charities, £ 1,- in sponsorship for every kilometre travelled! Lees verder »

Nederlandse Changabang Expeditie 2005
7 februari 2005 | bron: Ice-X

De Changabang (6.864m) in de Garhwal Himalaya in noord-India is het doel van deze expeditie. Lees verder »

Nederlandse Trans-Andes expeditie 2005
7 februari 2005 | bron: Persbericht

Alpamayo ZW-wand met French direct route10 februari 2005 vertrekken Gijs Petersen Nobbe (23) en Bart van den Doel (26) voor een half jaar naar Zuid-Amerika om daar in verschillende delen van het Andes gebergte beklimmingen te ondernemen en om zich te verdiepen in de taal en cultuur van de Latijns-Amerikaanse landen. Lees verder »

Erden Eruç's Six Summits Project
2 februari 2005 | bron: Around-n-Over

Erden Eruç"Around-n-Over" is Erden Eruç's quest to climb the highest summits on six different continents, traveling to each peak by ocean rowing and by cycling. Erden has long dreamed about a self-powered journey around the world and in 2002 he decided it was time to make his dream reality. He was inspired to add mountain summits in honor of his friend and climbing partner Göran Kropp, who died in a rock climbing accident in September 2002. Lees verder »

Dutch Peak Lenin Expedition 2005
1 februari 2005 | bron: Persbericht

Peak Lenin (7.134m)10 juli 2005 start voor Marieke Ros (27) en Tom Suter (27) de Nederlandse expeditie naar Peak Lenin in midden Azië.  Lees verder »

Doden door lawines en winterweer
26 januari 2005 | bron: Nu.nl

Chambery - In de Franse Alpen hebben lawines dinsdag 3 wintersporters het leven gekost. Twee personen waren buiten de piste aan het skiën in Val Thorens en Les Arcs en een langlaufer werd in de omgeving van La Plagne door de losgekomen sneeuwmassa verrast, aldus de Franse reddingsdiensten. Lees verder »

Belgian Shivling expedition 2005
25 januari 2005 | bron: Bergstijgers Kempen

Shivling (6.543)Van half april tot eind mei 2005 trekken Ludo De Ceulaer, Guy Van Gool, en Nico Merciny - allen lid van de Bergstijgers Kempen - op expeditie naar Indië. Lees verder »

Belgische Aconcagua Expeditie 2005
25 januari 2005 | bron: Persbericht

Even voorbij kamp Confluencia (3.300m)Het Belgische team - bestaande uit Jan Cromphout (52), Rudy Dhondt (48), Yves Meremans (47) en Francis Acke (52) - is 17 januari vertrokken naar Santiago de Chili voor hun beklimming van Aconcagua (6.962m), de hoogste berg van Zuid Amerika. Lees verder »

Torres del Paine oostwand expeditie 2005
20 januari 2005 | bron: Ice-X

Torres del Paine oostwand met route Riders on the StormOp 7 januari 2005 vertrekt er een vierman sterk expeditie team naar de 1300 meter hoge oostwand van de Central Tower of Paine in Patagonië. Samen met Gerke Hoekstra en Eric Frankenmolen zullen Martin Fickweiler en Ronald Louman voor een 2e keer een poging doen om de top van de Central Tower te beklimmen. Lees verder »

Kick Stam bereikt top van Mount Vinson
20 januari 2005 | bron: NKBV

Kiek StamKick Stam heeft op 21 december de top van Mount Vinson (4.897 m) bereikt. De hoogste berg van het Arctisch continent. Daarmee stond Stam op zijn vierde van de Seven Summits. Dat zijn de hoogste toppen van de zeven continenten. Lees verder »

Kort verhaal: "Treinreis Fès-Oujda"
17 januari 2005 | bron: Ice-X

wegwijzer in Zagora, MarokkoBoris schrijft regelmatig korte verhalen over gemaakte reizen. Fragmenten uit reizen, waarin bijzondere ervaringen worden beschreven. Het laatste korte verhaal "Treinreis Fès-Oujda" komt uit de reis door Marokko in 1990: Lees verder »

Eindverslag NL Baruntse Expeditie 2004
10 januari 2005 | bron: Ice-X

Baruntse (7.168m)Op 12 oktober 2004 bereikten voor het eerst vier Nederlanders (samen met drie sherpa's) de top van de 7.168 meter hoge Baruntse. De expeditie werd overschaduwd door de dood van een Pasang Sherpa (overleden aan acuut longoedeem; voor zijn nabestaanden is een hulpactie gestart). Lees verder »