Spring naar content

reisverslagen

Volledige verslagen van gemaakte reizen

rechtsaf de eenzaamheid in
Een winterse solo trektocht door Schotland, door Ramon Sijmons

Eindelijk rijd de bus het station van Fort William binnen. Ik had hier een dag eerder willen zijn, maar ja, het vliegtuig was defect, dus de reis duurde een tikkeltje langer dan gepland. Mijn eerste solotrektocht, wat heb ik hier naar uitgekeken! Lees verder »

Nederlandse IJsland Expeditie 1997
Een monstertocht van ruim 1600 kilometer over IJsland. Door de sneeuwstormen langs de zuidkust en de ijzige kou van de hooglanden in het Noorden. In de winter. Tijdens de poolnacht. Bij -20°C. Op de fiets.

Natuurlijk wist ik van tevoren dat er tijdens zo'n reis van alles mis zou kunnen gaan. Een expeditie verloopt nooit precies zoals het gepland is. Dat maakt het juist avontuurlijk. Mijn expeditie had echter veel weg van: van plan zijn een berg te beklimmen en dan halverwege tot de ontdekking komen dat je eigenlijk aan het diepzeeduiken bent. Wie dat aanspreekt, kan ik van harte aanraden in de winter naar IJsland te gaan! Lees verder »

Nederlandse Aconcagua Expeditie 1999
Reisverhaal van de beklimming van Cerro Aconcagua (6.962 meter) in de Andes, Argentinië, februari 1999, door Boris Krielen

Vrijdag 26 februari 1999 om 7:45 uur op weg van het basiskamp naar kamp II. De eerste 400 hoogtemeters gaan binnen één uur. Daarna in langzamer tempo verder. Om tien uur sta ik op 4.850 meter hoogte, iets hoger dan de top van de Mont Blanc, mijn vorige hoogterecord. Dan beginnen de sneeuwvelden en gaat het veel moeizamer. Als ik rond 12 uur aankom in Nido -kamp II- voel ik me volledig uitgeput, alsof alle zuurstof uit de lucht is verdwenen. Nieuw hoogterecord: 5.395 meter. Lees verder »

Dutch Elbrus Expedition 2000
Reisverhaal van de beklimming van Mount Elbrus (5.642 meter) in de Caucasus, Rusland, juli 2000, door Boris Krielen

Het is twaalf uur 's nachts. Gespannen kijken we elkaar aan. Regen slaat kletterend tegen het tentdoek terwijl bliksemschichten en donderslagen elkaar afwisselen. Boven dit kabaal uit klinkt plots een vreemd onheilspellend geluid, een zware bromtoon die steeds harder wordt. Het moet de wind zijn die door het stalen raamwerk van de elektriciteitsmast blaast. Die mast staat op zo'n honderd meter van de tent, dus dat betekent dat de storm recht op ons afkomt! Lees verder »

Dutch Elbrus Expedition 2000
Reisverhaal van de beklimming van Mount Elbrus (5.642 meter) in de Caucasus, Rusland, juli 2000 door: Peter-Arjen Boers, Ramon Sijmons, Boris Krielen

Het gebrul van de wind werd langzamerhand overstemd door het klapperen van het tentdoek. Slapen was vanwege het aanhoudende onweer sowieso al onmogelijk. De wind zwakte af, maar dit bleek slechts een spreekwoordelijke periode van stilte voor de storm te zijn. In de verte klonk het geluid van een aanstormende kudde bizons; een diepe brom vermengd met een angstaanjagend geloei. Lees verder »

de oversteek 2003
Per sloep het Kanaal over, door Ramon Sijmons

230 Kilometer. Eén team. Eén sloep. Dat waren de ingrediënten voor de tocht die eind augustus door het roeiteam van de Hogeschool InHolland werd ondernomen. Er werd geroeid van Lowestoft (GB) naar IJmuiden, en dan via het Noordzeekanaal naar de thuisbasis van het team in Amsterdam. Ik ging mee als wissel. De tocht begon dinsdag 26 augustus om 6 uur 's morgens. Lees verder »