Weblog Everest 2004

Terugblik op de expeditie

In juli 2004 kwam ik in contact met het team van de Nederlandse Chomolungma Expeditie. Het was slechts twee maanden voor vertrek. Toch besloot ik mee te gaan. Dit gaf weinig tijd voor training en voorbereiding. Primair doel was: leren, ervaring opdoen.

Is de expeditie voor mij mislukt? Nee, absoluut niet. Ik heb altijd willen weten hoe het is om een expeditie naar een 8.000-er te doen. Hoewel de expeditie een geheel ander verloop kreeg dan verwacht heb ik enorm veel geleerd en schitterende dingen meegemaakt. Everest zien van dichtbij was erg gaaf, al viel het klimmen op grotere hoogte me meer tegen dan ik had verwacht.

De ontmoeting met enkele monniken in het Rongbuk klooster was echt schitterend. Ik had foto’s van de Dalai Lama meegenomen. Die zijn bij de wet verboden door de Chinezen. Voor de Tibetanen zijn ze echter enorm waardevol en ze waren er bijzonder blij mee. Als dank kreeg ik drie koppen jakboterthee, speelden ze muziek en zongen gebeden. Echt heel bijzonder!

Ga ik nog een keer terug? Die vraag wordt vaak gesteld. Ik weet het niet. Misschien ooit. Voorlopig niet. Voor hetzelfde geld en in minder tijd kan ik veel andere leuke dingen doen. Als ik er nog ‘ns aan begin, dan wil ik zelf alles kunnen regelen, zodat ik weet hoe het geregeld is, en met een groep klimmers gaan die ik goed ken. Op die manier is het al moeilijk genoeg!