Ramon Sijmons met Nederlandse Surfboat team in Benelux cup 2005

Nederlandse Surfboat teamZaterdag 22 oktober 2005 neemt Ramon Sijmons als lid van het Nederlandse Surfboat team deel aan de Benelux cup 2005 in Wijk aan Zee. Het zal echt een race van de lage landen zijn, met zowel het Nederlandse als het Belgische nationale surfboat team aan de start. Tevens wordt er voor belangstellenden de Wijk aan Zee Beach Event gehouden. Tijdens deze wedstrijden kunnen geïnteresseerden plaats nemen in een van de surfboaten en deelnemen aan de wedstrijden voor gelegenheidsteams.

Het surfboaten is een roeisport die in de vorige eeuw in Australië is ontstaan. De sport is bedacht door de reddingsbrigades in de tijd dat er nog geen motorboten waren. De sport heeft zich ontwikkeld tot een ware topsport, waarvoor men over verschillende eigenschappen dient te beschikken: uithoudingsvermogen, techniek, kracht en een forse dosis lef. Wat houdt de sport in? Men start vanaf het strand in een slanke, speciaal ontwikkelde roeiboot. De 4 roeiers en de stuurman (sweep) springen in de boot, roeien naar een boei die ca 400 van de kust af ligt en keren terug naar het strand. Uiteraard wint het team met de snelste tijd. Klink eenvoudig! Maar probeer maar eens door een branding met golven van een paar meter hoogte te komen, wanneer de boot bijna vertikaal de golven moet nemen Op de terugweg maakt de boot zijn naam waar: met hoge snelheid wordt er dan op de golven gesurft. Een spectaculair gezicht wanneer de boot van 250 kilo met 5 bemanningsleden snelheden behaald van tientallen kilometers per uur!

Het evenement geldt voor de Nederlandse teams (zowel dames als heren) als een voorbereiding op de wereldkampioenschappen die in februari in Australië worden gehouden. De dames gaan hier hun 5e plaats van het WK van 2004 verdedigen en de heren hopen hier deze keer ook een aansprekend resultaat te behalen!

Nieuwsgierig geworden?

Kom ook eens mee roeien en ervaar de kick van het bereiden van de “curls” en geef je op bij info@surfboatholland.com en ga voor de winst in de Wijk aan Zee Challenge.

Niet zo avontuurlijk ingesteld? Het Nederlandse team kan altijd wat supports gebruiken. Hoe dan ook, kijk voor meer informatie over het evenement, het team of voor spectaculaire surfboat fimpjes op www.surfboatholland.nl.

NB. Surfboat roeien is een mooie sport maar is niet risicoloos. De organisatie heeft het recht de Wijk aan Zee Challenge af te gelasten wanneer het van mening is dat de veiligheid voor deelnemers en materiaal gevaar loopt.

Gerelateerde berichten