Klimaatverandering op de Noordpool: groter en sneller dan ooit voorspeld

De gevolgen van klimaatverandering op de Noordpool voltrekken zich sneller en zijn groter dan ooit door de wetenschap is voorspeld. Dit blijkt uit een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds. De realiteit op de Noordpool heeft elke eerdere wetenschappelijke voorspelling ingehaald. Alle Arctische systemen zijn in rap tempo en op grote schaal aan het veranderen.

NoordpoolHet WNF-rapport “Arctic Climate Impact Science – An update since ACIA” bevat het meest uitgebreide overzicht van wetenschappelijk onderzoek naar klimaatverandering op de Noordpool sinds het gezaghebbende Arctic Climate Impact Assessment (ACIA) in 2005 is gepubliceerd. Het Wereld Natuur Fonds presenteert haar nieuwe rapport vandaag tijdens de bijeenkomst van de Arctic Council op de Lofoten in Noorwegen.

Een van de belangrijkste conclusies van het rapport is dat uit recent onderzoek blijkt dat niet enkele, maar alle Arctische systemen aan het veranderen zijn. De veranderingen beïnvloeden de atmosfeer en oceanen, het zee-ijs en ijskappen, maar hebben ook een grote invloed op diersoorten, voedselketens en ecosystemen. Het wegsmeltende ijs heeft bovendien een gevaarlijk neveneffect. IJs en sneeuw hebben sterk reflecterende eigenschappen. Het zonlicht wordt door het ijs- en sneeuwoppervlak teruggekaatst van de aarde en wordt zo niet omgezet in warmte in onze atmosfeer. Als het ijs smelt gaat deze belangrijke functie verloren. Dit heeft grote gevolgen voor ons wereldwijde klimaat.

De belangrijkste ontwikkelingen

In 40 jaar tijd is het volume van het zomer-zeeijs met 80% afgenomen. Ook is er nog maar weinig dik, meerjarig zee-ijs over.

De Groenlandse ijskap smelt veel sneller dan eerder werd aangenomen. Huidige cijfers laten zien dat de zeespiegel als gevolg hiervan met 0,5 tot 0,6 mm is gestegen. Als de Groenlandse ijskap in zijn geheel zou smelten, zou de zeespiegel met ruim 7 meter stijgen.

De temperatuur op de Noordpool stijgt meer dan twee keer zo hard als in de rest van de wereld. De temperatuur in de regio is nu al met bijna twee graden gestegen.

Als de opwarming van de aarde in het huidige tempo doorgaat, zal tweederde van de huidige ijsbeerpopulatie deze eeuw niet overleven.Periodes van vorst en dooi volgen elkaar steeds sneller op, terwijl het ’s winters vaker regent. Zachtere sneeuw wordt afgewisseld met harde ijslagen, met als gevolg dat dieren moeilijk bij hun onderliggende voedsel, zoals rendiermos, kunnen komen.

“Het gaat al lang niet meer alleen om natuurbescherming en het instellen van beschermde gebieden op de Noordpool zelf. Een van de belangrijkste taken ligt hier bij ons. Met het drastisch terugdringen van onze CO2-uitstoot kunnen we verdere opwarming van de aarde tegengaan”, aldus Johan van de Gronden, algemeen directeur van het Wereld Natuur Fonds, “Overheden, bedrijven en consumenten moeten serieus werk maken van energiebesparing, het ontwikkelen van schone technologieën en het inzetten van duurzame energiebronnen (zoals wind- en zonne-energie). Met een schone economie houden we de Noordpool wit.”

Het Rapport “Arctic Climate Impact Science – An update since ACIA” is te downloaden op www.panda.org/arctic.

De Arctic Council is een intergouvernementeel forum waarin Noordpoollanden afspraken maken over milieukwesties, sociaaleconomische en culturele zaken.