Klimmer Nepal uitgezet om ‘Free Tibet’-vlag

KATHMANDU – Een Amerikaanse bergbeklimmer die in het basiskamp van de Mount Everest een vlag met de tekst ‘Free Tibet’ meedroeg is door Nepal uitgezet. De bergbeklimmer, William Brant Holland, mag bovendien de komende twee jaar geen enkele vorm van bergsport bedrijven in de Himalayastaat. Vorige week moest Holland vanwege de vlag de berg verlaten. Terug in Kathmandu werd Holland ondervraagd en maandag het land uitgezet wegens overtreding van het verbod op anti-Chinese activiteiten.

Datum: 29 April 2008 Bron: AP

free-tibetHolland is de eerste bergbeklimmer die is aangehouden door de soldaten en politieagenten die sinds kort aan de Nepalese kant van de Mount Everest geposteerd staan om de Olympische fakkelloop, die over de berg leidt, te beveiligen. Hoewel de beklimming door Chinese klimmers aan de Chinese zijde van de berg wordt uitgevoerd, heeft China druk uitgeoefend op de Nepalese autoriteiten om ook hun wand te beschermen. Tussen 1 en 10 mei mag de berg ook vanuit Nepal niet beklommen worden.

Tibetaanse bannelingen demonstreren bijna dagelijks in Kathmandu bij gebouwen van de VN en bij de Chinese ambassade tegen de Chinese overheersing over Tibet. Na klachten van de VN en andere internationale mensenrechtenorganisaties over het hardhandige politieoptreden heeft Nepal maandag voor het eerst zo’n demonstratie laten begaan.