Peak Lenin 2002

Peak Lenin (7.134m), Kyrgyzstan

22 augustus 2002 vertrekken Ramon en Boris naar Kyrgizië voor de beklimming van Peak Lenin (7.134m).

In eerste instantie zullen ze deel uitmaken van een internationale expeditie. Vanaf het basiskamp gaan ze echter hun eigen weg. Dit betekent – naast een zeer spannende klimuitdaging en ongetwijfeld een schitterende reis – bij succes voor beide klimmers een nieuw hoogterecord.

Landkaartje van Kyrgizië

Landkaartje van Kyrgizië

Peak Lenin in Kyrgizië

Kyrgizië (of Kirgistan), voorheen een deelstaat van Rusland, ligt tegen de noordwest grens van Tibet (China) en ten noorden van Tadzjikistan. Verder naar het zuiden liggen Afganistan (+/- 200km), Pakistan (+/- 250km) en India (+/- 300km). Peak Lenin ligt op de grens tussen Kyrgizië en Tadzjikistan in het Pamir-gebergte (39.31°NB, 73.01°OL).

Een “eenvoudige” 7.000der…

Peak Lenin (7.134 meter) is redelijk goed bereikbaar en de normaalroute is technisch niet moeilijk. Daardoor is het een veelbeklommen zevenduizender. Een perfecte berg om kennis te maken met het rijk der bergen boven de 7000 meter.

Hoewel de berg technisch niet moeilijk is, is elke expeditie op een dergelijke hoogte een zeer serieuze aangelegenheid. Een klein moment van onachtzaamheid kan hier rampzalige gevolgen hebben.

Eind augustus, begin september is het aanzienlijk minder druk in het basiskamp en de hoogtekampen. Ook is het weer in september het meest stabiel, wat meer kans biedt op een succesvolle beklimming. Wel is het dan een stuk kouder dan in juli.

De eerste 7.000der voor Ice-X?

Deze expeditie geeft ons de kans om voor het eerst boven de 7.000 meter te klimmen. Ramon heeft zijn grens op 5.642 meter staan, de Elbrus. Boris haalde met de Aconcagua eerder dit jaar 6.962 meter, slechts 172 meter lager dan Peak Lenin. Het wordt voor Ramon een enorme sprong voorwaarts (opwaarts?). Voor Boris is het vooral het doorbreken van de ‘magische’ grens van 7.000 meter.