Ararat 2012

Ararat 2012

Ararat (5.137m), Turkije, Azië

Maandag 17 september 2012 bereikte Boris Krielen solo de top van de 5.137 meter hoge Ararat in Turkije. Hij kon op de valreep aansluiten bij een expeditie die werd georganiseerd door het Engelse Ascent Explorers. De ervaren lokale gids Burhan Cevarun van Mount Ararat Trekking Tours leverde de logistieke support.

Landkaart van Turkije met Ararat in de rode cirkel

Landkaart van Turkije met Ararat in de rode cirkel

Mount Agri Dagh of Ararat

De Ararat is met 5.137 m de hoogste en grootste berg van Turkije en het Armeens Plateau. De Ararat wordt als een heilige berg beschouwd, omdat volgens de Thora de ark van Noach op het gebergte van Ararat landde na het zakken van het water van de zondvloed. Het is daarom niet toegestaan de berg op eigen gelegenheid te beklimmen. Je moet een permit hebben en een gecertificeerde gids inhuren.

Kaart van de Ararat

Kaart van de Ararat

Route

“De zuidelijke route is de enige toegestane, alhoewel er tevens goede routes op de oostelijke helling liggen. De klim is lang, maar vanuit het zuiden is de route relatief makkelijk als men gebruik maakt van stijgijzers en pickels. Bergbeklimmers doen er meestal drie dagen over om de top te bereiken, terwijl de terugweg meestal in één dag wordt afgelegd. Kampen worden ingericht op twee specifieke locaties op de helling, die zich op hoogtes van 3.200 meter en 4.200 meter bevinden.Muilezels dragen het voedsel vanaf het startpunt – een verlaten dorpje met de naam Elikoyu – naar het eerste kamp. Een groot deel van de route loopt over een bergkam. Zo wordt de Ulkergletsjer vermeden die door de kloven in de diepte schuift. Het rotsachtige pad is duidelijk gemarkeerd. Boven de 5.000 meter liggen de permanente ijsvelden, waar goed klimmateriaal (stijgijzers, pickels en touwen) onontbeerlijk zijn. Via een lange bergkam bereikt men de top, die weinig meer is dan een afgeronde heuvel die gemarkeerd wordt door steenmannetjes.” (bron: Wikipedia)